Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava au continuat și extins cercetările cu privire la gruparea spărgătorilor  locuințelor unor oameni de afaceri din Suceava și nu numai. În noul dosar este vorba de o faptă mai veche, comisă acum mai bine de trei ani de zile. Autorii au forțat ușa unui apartament în plină zi, spărgând-o cu tot cu perete, și au furat bani și bunuri, printre ele 30 de ceasuri de mână. Au fost trimiși în judecată pentru această faptă Cătălin Tiberiu Mercheș și Cezar Ioan Dumitru, doi dintre tinerii din Suceava judecați în mai multe dosare de furt și ambii cunoscuți cu antecedente penale.

 

Cum au acționat hoții în plină zi. Văzuți în timp ce coborau cu sacoșele cu ceasuri, bijuterii și telefoane 

Procurorii care s-au ocupat de anchetă au transmis că pe 25 martie 2016, în jurul orei 11.00, hoții, care se pregăteau să acționeze de câteva zile, au constatat că persoana vătămată a plecat de la domiciliul său, respectiv un apartament de la etajul V al unui bloc din municipiul Suceava.

Din cercetări rezultă că după-amiază, în intervalul 17.00-17.30, inculpații s-au deplasat cu un autoturism marca BMW seria 3 de culoare închisă, prevăzut cu numere de înmatriculare provizorii, în apropierea blocului în care locuiește persoana vătămată. Au urcat la etajul 5 al imobilului și cu un obiect contondent, având lățimea de aproximativ 1,5 cm, au forțat ușa metalică de acces în apartamentul. Ei au reușit să deschidă ușa după ce au provocat distrugeri și peretelui din vecinătate.

După ce au răscolit casa, hoții au plecat cu  suma de 500 lei, aproximativ 30 ceasuri de mână, diverse mărci şi modele, mai multe parfumuri, 3 telefoane mobile, din care 2 telefoane iPhone 4S şi un telefon 5S şi bijuterii din aur.

Un amănunt important, în timp ce coborau din apartament, având asupra lor sacoșe voluminoase, la ieșirea din bloc, hoții au fost observați de mai multe persoane.

Se remarcă intervalul mare de timp scurs de la comiterea faptei și până la trimiterea în judecată.

Procesul în care cei doi vor fi judecați pentru furt calificat a fost înregistrat pe rolul Judecătoriei Suceava. În acest dosar, cei doi inculpați se bucură de prezumția de nevinovăție, până la o decizie definitivă a instanțelor de judecată.

 

„CV”-ul celor doi suspecți de furt

Ce se mai poate remarca este că polițiștii judiciariști suceveni și procurorul de caz de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava adună rând pe rând probe și îi trimit pe inculpați în judecată în noi dosare. La cum evoluează anchetele, inculpații au șanse mari de a petrece ani buni după gratii.

Cătălin Tiberiu Mercheș mai este trimis în judecată într-un dosar privind patru furturi. Este vorba de furturi comise începând cu primăvara anului 2018 şi la care prejudiciul total se ridică la peste 350.000 de lei. În acest dosar, Mercheș este trimis în judecată alături de Sergiu Nicolae Lahman, acuzat că făcea parte și el din grupare.

Cătălin Tiberiu Mercheș este judecat și pentru o spargere din Burdujeni Sat, din noaptea de 18 spre 19 iulie 2018, când, alături de Lahman și Mihai Gabriel Precob, a pătruns, prin escaladare și efracție, forţând cu o rangă un geam termopan, în casa unui om de afaceri din Suceava, care era plecat în vacanţă. Cei trei au sustras sume de bani în euro şi lei, bijuterii din metale preţioase, ceasuri şi un joc PlayStation, cauzând persoanei vătămate un prejudiciu total de 173.023 de lei.

Același inculpat mai este trimis în judecată și pentru distrugeri provocate la o sală de jocuri. El mai are și dosare mai vechi în care a fost judecat, iar în unele și condamnat.

Cu privire la Cezar Ioan Dumitru, acesta a fost acuzat până acum de complicitate la furt, în sensul că organiza spargerile și le asigura scăparea celor care intrau efectiv în case. 

 Cezar Ioan Dumitru este trimis în judecată pentru complicitate la furtul din casa omului de afaceri din Burdueni, într-un dosar de tulburare a ordinii și liniștii publice, în timp ce pentru complicitate la furt din casa unui om de afaceri din comuna suceveană Slatina a primit deja 2 ani și 3 luni de închisoare, pedeapsa fiind definitivă.

 

Sechestru pe trei imobile, pentru recuperarea unei părți din prejudiciu 

De menționat și că într-un alt dosar cu privire la aceiași inculpați procurorii au pus sechestru asigurător pe un apartament, o casă şi o garsonieră, aflate în proprietatea unor terţe persoane, rude cu inculpaţii sau partenerele acestora.

„În cauză s-a dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra unor bunuri individual determinate, în vederea confiscării extinse a acestora, în ipoteza condamnării inculpaţilor pentru fapta de furt calificat din 19.07.2018, întrucât din probe rezultă împrejurarea că aceste bunuri au fost achiziţionate cu bani care nu pot fi justificaţi în mod licit, provenind din activităţi infracţionale similare celei pentru care sunt cercetaţi”, se arăta într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava de la vremea respectivă.

Intenția anchetatorilor este de a reuși să recupereze măcar parte din prejudiciile reclamate de părțile vătămate.

Cert mai este că anchetatorii mai au în lucru și alte fapte mai recente sau mai vechi în care suspecții sunt aceiași.