Inspectorii de muncă suceveni au amendat 20 de firme din județ la care au găsit muncitori fără forme legale de angajare. Șeful Inspectoratului Teritorial de Muncă Suceava, Romeo Butnariu, a declarat că în cursul lunii august, inspectorii acestei instituții au efectuat 263 de controale, din care 196 în domeniul relaţiilor de muncă şi 67 în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă. Romeo Butnariu a precizat că pentru deficienţele constatate au fost aplicate 158 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 297.500 de lei.

Butnariu a declarat că numai în domeniul relațiilor de muncă au fost aplicate 81 de sancțiuni contravenţionale, valoarea amenzilor aplicate fiind de 271.000 de lei. Inspectorii de muncă au depistat 34 de persoane care desfăşurau muncă nedeclarată, din care patru persoane aveau contracte individuale de muncă, dar care nu au fost transmise în registrul general de evidenţă a salariaţilor cel târziu în ziua anterioară începerii activității. Alte 30 de persoane au fost depistate la muncă fără a avea contract individual de muncă. Șeful ITM Suceava a spus că pentru muncă nedeclarată au fost sancționați 20 de angajatori, valoarea amenzilor aplicate fiind de 220.000 de lei.

Romeo Butnariu a declarat că printre deficienţele frecvent constatate în domeniul relaţiilor de muncă se numără neîncheierea în formă scrisă a contractelor individuale de muncă, anterior începerii raporturilor de muncă; netransmiterea, în termenul legal, a contractelor individuale de muncă în registrul general de evidenţă a salariaţilor, netransmiterea modificărilor intervenite în registrul general de evidenţă a salariaţilor sau nerespectarea prevederilor legale privind munca suplimentară.

Șeful ITM Suceava a declarat că în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă au fost aplicate 77 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 26.500 de lei.

Pe de altă parte, Romeo Butnariu a spus că în la data de 1 septembrie 2019, în județul Suceava erau înregistrate 129.478 de contracte individuale de muncă active, din care 121.382 pe durată nedeterminată și 8.096 pe durată determinată.