Deputatul USR din diaspora, câmpulungeanul Daniel Popescu, a votat noile modificări la statutul personalului silvic. Daniel Popescu, membru în Comisia pentru agricultură, silvicultură și industrie alimentară, a precizat că pe fondul creșterii alarmante, în ultimii cinci ani, a numărului agresiunilor împotriva pădurarilor, a votat ca personalul silvic cu atribuţii de pază să fie dotat cu armament de serviciu, letal sau neletal.

„Modificările aduse statutului personalului silvic în Camera Deputaților sunt superioare propunerilor inițiale de la Senat, însă sunt departe de a fi în deplin acord cu realitățile recente din România. Trebuie înțeles că un pădurar are în gestiune continuă chiar mii de hectare de pădure. Are nevoie de stații de emisie-recepție, spray-uri, tonfe, echipamente specifice, mașini de teren. USR și-a dorit o întărire a protecției personalului silvic expus la abuzurile hoților de lemne, dar și la cele venite din partea superiorilor ierarhici, prin măsuri care să protejeze angajatul în fața presiunilor de orice fel, în echilibru cu respectarea principiului subordonării, specific relațiilor de muncă”, a spus Daniel Popescu. El a susținut în comisia de specialitate amendamentele prin care personalul silvic care asigură paza pădurilor în timpul exercitării activităţii să poată fi dotat cu echipamente specifice, inclusiv armament de serviciu letal sau neletal.

Un alt amendament al deputatului sucevean Daniel Popescu, ce punea în centrul atenției recunoașterea meritelor profesionale și a riscurilor asumate de pădurari de-a lungul carierei, viza introducerea la atingerea vârstei de pensionare a unei gratificații diferențiate, acordată în urma unei evaluări obiective, bazată pe criterii de performanță măsurabile.

„Tăierile ilegale de pădure reprezintă un fenomen extrem de îngrijorător, care durează de ani buni de zile și care pune în pericol viitorul țării. Este necesară o viziune națională și unitară de gestionare durabilă a pădurilor”, a mai declarat deputatul sucevean Daniel Popescu.

El a subliniat faptul că USR condamnă tăierile ilegale de pădure din țară, în special din Suceava, Bistrița-Năsăud, Neamț și Maramureș, dar și cazul revoltător petrecut în localitatea Strâmbu Băiuț, din județul Maramureș, unde un pădurar a fost împușcat mortal de hoții de lemne care prădau această regiune. Daniel Popescu a mai adăugat că pe lângă amendamentele depuse în cadrul comisiei de specialitate are discuții și întâlniri cu pădurari, ingineri silvici, angajați din cercetare,  reprezentanți ai silvicultorilor în sindicate și conducători de instituții cu atribuții de control de la nivel central și județean.