Un administrator de firmă trimis în judecată de procurorii de la DNA – Serviciul Teritorial Suceava a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel Suceava la o pedeapsă de 2 ani și 6 luni de închisoare, pentru accesarea ilegală de fonduri nerambursabile. Ce surprinde este că Vasile-Dan Spătaru primise la prima instanță care l-a judecat, Tribunalul Suceava, soluție de achitare, ca nevinovat.

Judecătorii de la Curtea de Apel Suceava au desființat în totalitate sentința de la Tribunalul Suceava.

Judecătorii au admis în parte și acțiunea civilă formulată de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), obligându-l pe inculpat să achite suma de 1.580.178 de lei ca prejudiciu corespunzător sumelor încasate pe nedrept în tranșele 1, 2 și 3, din fondurile de la bugetul general al Uniunii Europene.

Vasile-Dan Spătaru a fost trimis în judecată în cursul anului 2018 pentru comiterea infracțiunii de participație improprie la folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.

Potrivit anchetatorilor, ”în perioada august 2009 – noiembrie 2011, în contextul executării unor lucrări în cadrul obiectivului <Înființare fabrică de procesare primară a lemnului, (…) prin schema de ajutor de stat XS28/123F/2008>, inculpatul Spătaru Vasile-Dan, în calitatea sa de administrator al unei societăți comerciale, cu intenție, a pus la dispoziția beneficiarului proiectului mai multe înscrisuri false (declarații de conformitate, de performanță, rapoarte de încercare etc.) prin care a atestat în mod nereal proveniența și calitatea materialelor, materiilor prime și a altor produse folosite în cadrul lucrărilor respective.

Ulterior, fără a ști că sunt false, beneficiarul proiectului a depus documentele respective la Agenţia pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit.

Acest demers infracțional a avut ca rezultat obținerea de către beneficiar a sumei de 1.676.036,76 lei, reprezentând finanțarea nerambursabilă în cadrul proiectului respectiv, aferentă lucrărilor facturate de societatea administrată de inculpatul Vasile-Dan Spătaru”.