Pompierii militari suceveni au intervenit, în noaptea de marți spre miercuri, la un incendiu izbucnit la o casă din satul Plopeni, orașul Salcea. Alarma s-a dat în jurul orei 1.00 din noapte.

La sosirea echipajelor, ardea acoperișul locuinței, cu pericol de propagare la întreaga construcție și la anexele din gospodărie. Focul a fost lichidat în jurul orei 3.00, casa fiind parțial salvată.

Pompierii au transmis că au ars astereala și podul casei, construite din lemn, pe o suprafață de aproximativ 90 de metri pătrați. Au mai fost afectate de flăcări diferite materiale și bunuri casnice depozitate în pod.

”Cauza probabilă de izbucnire a incendiului a fost efectul termic, generat de coșul de fum deteriorat”, au transmis pompierii militari.

Restul casei de locuit și construcțiile anexe din gospodărie au fost salvate.

           

Inspectoratul pentru Situații de Urgență Suceava a reamintit măsurile necesare pentru preîntâmpinarea incendiilor de acest gen, care pornesc de la coșurile de fum deteriorate, necurățate sau neizolate corespunzător:

         • Coşurile de fum vor fi obligatoriu verificate, reparate şi curăţate periodic (în mod obligatoriu la începutul sezonului rece), de persoane specializate şi autorizate;

• Se interzice folosirea improvizaţiilor la burlanele metalice de evacuare a fumului cu coturi multiple, montate pe lângă pereţii combustibili sau în apropierea materialelor combustibile;

         • În podurile clădirilor, coşurile se tencuiesc pe interior şi pe exterior şi se dau cu var, pentru a se putea observa cu uşurinţă eventualele fisuri prin care ar putea pătrunde scântei ce pot fi surse de aprindere, dacă în zona lor sunt materiale combustibile;     

         • Coşurile de fum se vor izola faţă de elementele combustibile ale planşeelor prin îngroşarea zidăriei de cărămidă a coşului cu 25 cm.