Copii, părinți și bunici, deopotrivă, au fost și vor mai fi instruiți de polițiști cu ocazia începerii noului an școlar. Campania derulată se intitulează „Vacanța s-a terminat! Sunteți pregătiți pentru un nou început?”. Cu ocazia acestor activități, polițiștii din cadrul structurii de analiză și prevenire a criminalității dar și polițiștii de proximitate și de la nivelul polițiilor municipale, orășenești și secțiilor rurale de poliție desfășoară întâlniri cu părinții sau bunicii, în cadrul cărora discută despre siguranța celor mici, atât în viața reală, cât și în cea on-line. Pe această cale sunt transmise recomandări cu privire la comportamentul preventiv acasă, pe stradă și în trafic, despre interacțiunea cu persoanele necunoscute, grupul de prieteni, bullying și consecințele acestuia, precum și despre accesarea în siguranță a rețelelor de socializare sau utilizarea internetului. 

Aceste acțiuni sunt doar finalul unei veri încărcate, în care s-au derulat diferite proiecte de conștientizare și de informare a celor mici și nu numai. În parteneriat cu alte instituții sau asociații și organizații nonguvernamentale s-au desfășurat campanii de prevenire și informare a tinerilor, tabere și școli de vară, sau activități punctuale la care au participat peste 5000 de copii din tot județul dar și aproape 500 de părinți și alte categorii de adulți.

”Și în această ultimă săptămână de vacanță (06 – 12.09.2021) polițiștii din cadrul Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității – IPJ Suceava vor continua sub sloganul <Recapitulare la Siguranță> activitățile de informare și instruire a tinerilor, fiind inițiate însă și acțiuni de responsabilizare a părinților pentru prevenirea situațiilor de abandon școlar, în special în comunitățile defavorizate. Vor fi distribuite rechizite școlare și se vor prezenta părinților avantajele frecventării ciclurilor școlare de către copiii lor, pentru a avea un viitor mai bun și a dezvolta împreună o societate civilizată și sigură. Reamintim tuturor că siguranţa copiilor este răspunderea noastră, a tuturor, părinţi, bunici sau reprezentanți ai instituţiilor abilitate să prevină delicvenţa juvenilă şi să combată orice situaţie ce ar putea contribui la victimizarea minorilor”, se arată într-un comunicat al IPJ Suceava.