Raportul Inspecției Sanitare de Stat din cadrul Ministerului Sănătății referitor la calitatea apei potabile în zona rurală a fost făcut public, luni, de prefectul de Suceava, Iulian Cimpoeșu. Conform raportului, verificările efectuate au arătat prezența bacteriilor coliforme, inclusiv E. Coli, în sursele de apă din unele localități din județul Suceava. Escherichia coli (E. Coli) este o bacterie de origine fecala care trăiește în intestinele umane și în intestinele animalelor cu sânge cald și în deșeurile lor.

Raportul prezentat de prefect arată că în județ funcționează 30 de stații de tratare a apei potabile în zona rurală, din care autorizație sanitară de funcționare (ASF) au 27. De asemenea, există catagrafiate 12 rețele de distribuție a apei potabile, din care cu autorizație sanitară sunt 8.

Cu prilejul verificărilor efectuate au fost depistate mai multe deficiențe de ordin igienico-sanitar la sistemele de alimentare cu apă controlate, în comunele Verești, Șaru Dornei, Fundu Moldovei, Calafindești, Brodina, Bogdănești, Bosanci și Poiana Stampei. În alte două comune, inspectorii au constatat la sistemul de aprovizionare cu apă că sunt site înfundate în urma ploilor – la Iacobeni, respectiv absența contractului de monitorizare a calității apei și a autorizației sanitare – la Straja.

În comuna Verești sistemul de aprovizionare cu apă funcționează fără ASF, deoarece nu este dotat cu stație de tratare a apei (este un obiectiv vechi, funcționând dinainte de 1989). În comună se află în stadiu avansat de execuție un proiect pentru rețea nouă de apă și canalizare. Apa este furnizată consumatorilor casnici doar în scop menajer, populația fiind informată cu privire la calitatea apei. Proba de apă recoltată și analizată cu ocazia controlului a fost găsită necorespunzătoare calitativ: clor rezidual liber consumator sub valorile legale, nitrați, bacterii coliforme prezente.

Sistemul de aprovizionare cu apă din comuna Șaru Dornei funcționează fără viza anuală a ASF, neavând stație de tratare a apei. La data controlului s-a constatat că rezervorul de înmagazinare a apei captate din sursa Șeștina prezintă semne de uzură, necesitând luarea de măsuri de igienizare și renovare. Monitorizarea de audit a calității apei furnizate consumatorilor pentru anul 2021 nu era asigurată. Inspectorii au menționat că, față de data autorizării, au fost efectuate lucrări de suplimentare a sursei de aprovizionare cu apă inițiale cu încă o sursă de apă (sursa Hîrjoaia) și extinderea rețelei de distribuție. În proba de apă s-au găsit: clor rezidual liber consumator sub valorile legale, bacterii coliforme, inclusiv E. Coli.

Sistemul de aprovizionare cu apă din comuna Fundu Moldovei este în procedură de autorizare. În urma controlului efectuat, au fost constatate deficiențe de funcționare a sistemului de clorinare, degradări ale unor porțiuni din finisajele încăperilor stației de tratare a apei, perimetru de protecție incomplet. În proba de apă s-au găsit: clor rezidual liber consumator sub valorile legale, B. Coliforme, E. Coli, enterococi. „Populația este informată cu privire la calitatea apei, aceasta fiind furnizată consumatorilor casnici doar în scop menajer”, se menționează în raport.

Sistemul de aprovizionare cu apă din comuna Calafindești are deficiențe de funcționare a sistemului de clorinare a apei, motiv pentru care au fost înregistrate 4 probe necorespunzătoare pe parcursul anului 2021. În proba de apă recoltată și analizată la control s-au găsit: clor rezidual liber consumator sub valorile legale, nitrați, B. Coliforme, E. Coli, enterococi. Apa este furnizată consumatorilor casnici doar în scop menajer, populația fiind informată cu privire la calitatea apei.

 

·        Sistemul de dozare a substanțelor clorigene, cu deficiențe în majoritatea comunelor menționate

Sistemul de aprovizionare cu apă din comuna Brodina: deficiențe de funcționare ale sistemului de dozare a substanței clorigene pentru dezinfecția apei; probă de apă cu clor rezidual liber consumator sub valorile legale, B. Coliforme prezente. Inspectorii au dispus verificarea condițiilor de funcționare a echipamentelor pentru tratarea apei, în vederea îmbunătățirii calității apei furnizate consumatorilor.

Sistemul de aprovizionare cu apă din comuna Bogdănești: deficiențe de funcționare ale sistemului de dozare a substanței clorigene pentru dezinfecția apei; proba de apă cu clor rezidual liber consumator sub valorile legale, B. Coliforme, enterococi.

Sistemul de aprovizionare cu apă din comuna Bosanci: fără viza anuală a ASF; deficiențe de funcționare ale sistemului de dozare a substanței clorigene pentru dezinfecția apei, probleme cu calitatea apei la sursă, proba de apă cu clor rezidual liber consumator sub valorile legale, B. Coliforme, enterococi. Apa este furnizată consumatorilor casnici doar în scop menajer, populația fiind informată cu privire la calitatea apei.

Sistemul de aprovizionare cu apă din comuna Poiana Stampei: deficiențe de funcționare ale sistemului de dozare a substanței clorigene pentru dezinfecția apei, proba de apă cu turbiditate, B. Coliforme, E. Coli, enterococi.

Sistemul de aprovizionare cu apă din comuna Iacobeni: site înfundate în urma ploilor, fiind dispuse măsuri de curățare a sitelor și reverificarea potabilității apei prin analize fizico-chimice și microbiologice.

Sistemul de aprovizionare cu apă din comuna Straja funcționează fără viza anuală a ASF și nu are încheiat pe anul 2021 contract pentru monitorizarea de audit a calității apei furnizate consumatorilor.

Prefectul a anunțat că va notifica primăriile vizate și va monitoriza „modul de implementare a fiecărei acțiuni propuse pentru remedierea problemelor semnalate, acordând sprijin în aria sa de competență”.