După ce în ultimele luni urșii le-au făcut pagube mari multor crescători de vaci sau de oi din zona de munte a județului Suceava, mai nou au început să facă probleme și haitele de lupi. Din păcate, într-un caz recent, de la Cârlibaba, o haită de lupi a lăsat dezastru în urmă într-o turmă de oi.  

Vinerea trecută, pe timp de zi, în zona Măgura Mică de la Cârlibaba, o haită formată din nouă lupi a dat atacul asupra oilor care pășteau. A fost un dezastru la care ciobanii nu au avut timp să reacționeze. Lupii au atacat din mai multe direcții, au ”spart” turma în două, iar zeci de oi au fugit în pădure. Nici câinii nu au mai putut fi eficienți după ce oile au intrat în pădure. Acolo, lupii au putut acționa aproape nestingherit. Lupii au ucis și sfâșiat cu mult mai mult decât au putut mânca. În jur de 65 de oi au fost ucise, sfâșiate ori au dispărut în pădure, fiind șanse mici de a mai fi recuperate. Evaluarea pagubelor era ieri încă în derulare. Oile moarte sau în agonie au fost găsite pe o rază destul de mare.  

O comisie întrunită de Primăria Cârlibaba, cu reprezentanți ai instituțiilor abilitate, urmează să facă evaluarea pagubelor și să întocmească un dosar în vederea despăgubirilor proprietarilor oilor. Aceste dosare ajung la Agenția de Protecție a Mediului (APM) Suceava, care este competentă pe linia acordării de despăgubiri, prin ministerul de care aparține. 

Chiar dacă în ultimele săptămâni au fost mai rare, atacurile urșilor asupra animalelor au continuat în zona Vatra Dornei-Broșteni. Crescătorii de bovine în special se plâng tot mai des că sunt băgați în faliment de atacurile sălbăticiunilor, iar Statul Român nu îi sprijină, drumul până la despăgubiri fiind lung și anevoios.

După cum am arătat în numeroase materiale din Monitorul de Suceava, urșii au înșfăcat porci, oi sau vaci inclusiv din adăposturi, adică din anexele crescătorilor. Chiar acum câteva zile un urs a mai mâncat o vacă, în zona Dornei.

În aceste condiții, tot mai mulți crescători de animale spun că au de gând să renunțe la această activitate ori deja au făcut-o. Și așa, numărul de bovine din zona de munte a scăzut la valori fără precedent.

Atacurile mai rare ale urșilor din ultimele săptămâni sunt puse pe seama faptului că a fost hrană suficientă în pădure, fiind sezonul fructelor de pădure.  

Înmulțirea excesivă a urșilor, dar și a lupilor nu poate să nu mai aducă și alte atacuri de acest gen.