Valul patru al pandemiei de coronavirus se resimte deja la Suceava, unde numărul îmbolnăvirilor crește puternic de la o zi la alta.

Tocmai de aceea, primarul Sucevei, Ion Lungu, s-a arătat îngrijorat de faptul că municipiul reședință de județ “se va bloca” în mai puțin de o lună de zile.

„Din păcate, lucrurile nu merg într-o direcție bună. Sunt de-a dreptul îngrijorat de cum merg lucrurile în municipiu, cu 246 de cazuri active și 1,25 la mie rata de incidență a îmbolnăvirilor (n.r. devenită între timp 1,65 la mie).

Dacă mergem așa, la începutul lunii octombrie ne vom bloca, adică intrăm în scenariul roșu. Asta înseamnă din nou restricții, învățământ online, agenți economici afectați și alte prevederi care nu sunt prietenoase…”, a spus Ion Lungu.

Edilul Sucevei s-a arătat dezamăgit de rezultatele campaniei de vaccinare, doar o mică parte a populației fiind imunizată, deși populației i s-au pus la dispoziție numeroase centre de vaccinare, toate tipurile de vaccin aprobat pe teritoriul României și s-au făcut eforturi pentru a fi pregătiți în fața unui nou val al pandemiei.

„Nu-mi rămâne altă soluție decât să facem apel la suceveni să respecte regulile legate de pandemie, plecând de la purtatul măștii, păstrarea distanței fizice, igiena personală și nu în ultimul rând vaccinarea.

Din păcate vaccinarea nu merge cum trebuie, în ciuda tuturor eforturilor depuse, de amenajare a mai multor centre de vaccinare și a apelurilor publice ca populația să se imunizeze”, a mai spus Ion Lungu.

În funcție de evoluția îmbolnăvirilor, noi măsuri restrictive ar putea fi luate chiar de săptămâna viitoare, inclusiv pe linie de verificare a respectării normelor de protecție, „uitate” deja de o parte dintre cetățeni, atât în mijloacele de transport, cât și în centrele comerciale.