Explozia numărului cazurilor de Covid-19 provoacă o undă de șoc, iar numărul persoanelor care mor după ce s-au infectat a crescut exponențial. Numai într-o singură zi, respectiv miercuri, 15 septembrie, s-au înregistrat 7 decese. Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) Suceava spun că este un adevărat record negativ pentru anul 2021.

”Este extrem de îngrijorătoare situația actuală, iar faptul că s-au înregistrat 7 decese într-o singură zi ar trebuie să fie un semnal de alarmă pentru populație. În cursul acestui an nu a mai existat o astfel de zi neagră, motiv pentru care facem un nou apel la suceveni să se vaccineze pentru a se putea imuniza în fața bolii”, a precizat Gabriela Băncilă, purtător de cuvânt al DSP Suceava. Cea mai tânără persoană care a murit miercuri avea 24 de ani și prezenta și alte probleme medicale, respectiv obezitate. Cel mai în vârstă pacient care s-a stins împlinise 94 de ani. Nici unul din cei 7 suceveni care au murit nu era vaccinat.

Persoanele care au decedat erau internate în spitalele din Suceava (4), Rădăuți (2) și Gura Humorului. Din păcate, rata de vaccinare se menține la cote foarte scăzute, motiv pentru care județul Suceava este pe ultimul loc la nivel național, cu un procent de sub 19%. DSP Suceava a comunicat că în ultimele 24 de ore s-au imunizat doar 302 persoane, din care 231 cu prima doză și 71 cu doza a doua. Până la data de 15 septembrie 2021, în județul Suceava s-au vaccinat împotriva Sars-Cov-2 doar 102.838 de persoane, din care 84.900 persoane au primit și doza a II-a.

”Vaccinurile continuă să joace un rol critic în prevenirea Covid-19 și rămân extrem de eficiente în prevenirea spitalizărilor Covid-19. Prin vaccinare împotriva Covid-19 se reduce riscul de infectare, se reduce riscul de transmitere a virusului, se reduce considerabil riscul de spitalizare și se reduce considerabil riscul de deces”, a arătat Olivia Ioana Vlad, directorul executiv al DSP Suceava.