Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, Sectorul Cultural al Centrului Eparhial Suceava, organizează, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, joi, 23 septembrie, de la ora 9:30,  Simpozionul Internațional online „Dostoievski şi filonul creştin de creaţie”.

Conform reprezentanților Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, în cadrul acestui simpozion vor fi prezentate diferite teme care îl vor avea în centru pe Feodor Mihailovici Dostoievski, unul dintre cei mai importanți scriitori ruși. Anul acesta se împlinesc 200 de ani de la nașterea marelui scriitor rus și 140 de ani de la trecerea sa la cele veșnice.

Moderatorul evenimentului, transmis online pe pagina oficială de Facebook a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, va fi lector univ. dr. Călin Horia Bârleanu de la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava. Directorul Centrului Rus de Știință și Cultură din București, Mikhail Davydov, va deschide lucrările Simpozionului cu studiul „Dostoievski ca un simbol al literaturii ruse în străinătate”.

Conform https://www.arhiepiscopiasucevei.ro/, despre „Viziunea religioasă a lui Dostoievski. O recitire contemporană” va vorbi conf. univ. dr. Camelia Dinu, membră a Departamentului de Filologie Rusă și Slavă, Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea din București, iar prof. univ. dr. Leonte Ivanov de la Catedra de Slavistică „Petru Caraman” a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași va susține prelegerea intitulată „Corespondența scriitorilor ruși ca sursă pentru înțelegerea operei lui Dostoievski. Despre păcat”.

„Sindromul Dostoievski sau psihopatologia actului mistic creator” va fi lucrarea prezentată de prof. dr. Emanuela Macovei din Târgu Neamț, în timp ce conf. dr. hab. Ludmila Bejenaru de la Catedra de Slavistică „Petru Caraman” a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași le va vorbi participanților la Simpozion despre „Testamentul literar al lui Dostoievski despre vocația profetică a lui A. S. Pușkin”.

Organizatorii evenimentului au completat că în cadrul simpozionului internațional, conf. univ. dr. Marina Vraciu, de la Facultatea de Litere, Departamentul de Limbi și Literaturi Străine, Colectivul de Slavistică a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, va prezenta studiul „Un model (și) pentru pentru Feodor Mihailovici Dostoievski (1821-1881): viața Sfântului Cuvios Serghie din Radonej”.

De asemenea, conf. univ. dr. Gabriel Mardare, de la Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău, va prezenta lucrarea cu titlul „Între Egologie şi Teologie. «Umbra» lui Dostoievski în Caietele lui Cioran”, iar despre „Dualitatea imago-ului feminin dostoievskian: între statutul decăzut și rolul purificator” va vorbi Ozana Ioana Ciobanu de la Universitatea „Ştefan cel Mare” din municipiul Suceava.