Val de emoții pentru 4.500 de absolvenți de clasa a VIII-a din județul Suceava, care au aflat, joi, care sunt liceul și profilul unde au fost admiși în urma repartizării computerizate, în funcție de media de admitere.

Potrivit admitere.edu.ro, trei elevi au fost admiși cu media 10 la liceu, aceștia optând pentru Colegiul „Mihai Eminescu” Suceava (mate-info), Colegiul „Petru Rareș” Suceava (mate-info) și Colegiul Național „Eudoxiu Hurmuzachi” Rădăuți (științe ale naturii).

La o primă vedere, în mod tradițional, elevii cu cele mai bune medii de admitere s-au îndreptat către cele colegiile ”Petru Rareș”, „Ștefan cel Mare”, „Mihai Eminescu” și ”Hurmuzachi” Rădăuți.

Concurența cea mai aprigă a fost pentru clasele de matematică – informatică, bilingv engleză.

Astfel, cele mai mari medii de admitere le au viitorii elevi ai clasei de matematică-informatică, bilingv engleză, de la Colegiul Naţional „Ștefan cel Mare” Suceava, unde candidaţii au fost admişi cu medii cuprinse între 9,60 și 9,96.

Aceasta este singura specializare inclusă de Ministerul Educației în Top 50 al celor mai bune specializări din țară, din prisma notelor de admitere, fiind clasată pe locul 41.

Medii foarte bune sunt la aceeași specializare, însă de la Colegiul „Petru Rareș”, unde candidații au medii între 9,47 și 10.

Top 5 al celor mai bune specializări din județ este completat de științe ale naturii, bilingv engleză, Colegiul „Petru Rareș” - medii între 9,39 și 9,84; mate – info, Colegiul „Petru Rareș” - medii între 9,36 și 9,75;

mate - info (Colegiul „Ștefan cel Mare”) - medii între 9,35 și 9,99.

Singura specializare din top 10 din afara municipiului este de la Colegiul  „Eudoxiu Hurmuzachi” Rădăuți, matematică – informatică, cu medii de admitere între 9,19 – 9,83.

La Colegiul „Mihai Eminescu”, specializarea care a atras cei mai buni absolvenți de gimnaziu este tot matematică-informatică, cu medii între 9,06 și 10,00. La colegiul menționat, ultimele medii de admitere sunt cu cel puțin jumătate de punct mai mari la toate specializările, comparativ cu 2021.

Creștere remarcabilă a mediilor de admitere și la Colegiul Național „Spiru Haret” Suceava, comparativ cu 2021, cu cele mai bune rezultate figurând mate-info (medii între 8,57 și 9,48).

Rezultatele complete, pentru fiecare liceu în parte, pot fi consultate la www.admitere.edu.ro.

Admiterea la liceu s-a realizat prin repartizare computerizată, pe baza mediei de la evaluarea naţională, care are o pondere de 80%, şi a mediei anilor de gimnaziu, cu o pondere de 20%.

 

Elevi cu medii peste 8 au fost lăsați pe dinafară de repartizarea computerizată

Aproape 200 de absolvenți de gimnaziu din județ nu au fost repartizați la liceu în prima sesiune de admitere, chiar dacă unii dintre ei au medii care le-ar fi permis să intre la specializări destul de bine cotate.

Un elev de la Școala Gimnazială din Ipotești, cu media de admitere de 8,19, și un altul de la „Gheorghe Popadiuc” Rădăuți, cu 8,11, sunt în fruntea listei candidaților nerepartizați.

Alți 15 candidați au medii de admitere între 7 și 7,99.

Cel mai probabil, elevii rămași nerepartizați fie nu au completat fișele de admitere cu opțiuni realiste, fie acestea au fost insuficiente, iar opțiunile exprimate de ei au fost ocupate de alți candidați care au avut medii mai mari.

 De altfel, numărul total de locuri la licee este îndeajuns pentru ca toți candidații să fie repartizați, însă trebuie ca aceștia să-și exprime opțiuni suficiente și realiste.

Cei 196 de elevi nerepartizați în această sesiune de admitere vor trebui să participe la o sesiune ulterioară, organizată numai pe locurile rămase libere.

 

La liceu, cu media 3

148 de elevi care și-au încheiat socotelile cu ciclul gimnazial au fost admiși la liceu cu medii mai mici de 5.

Întrucât pentru accederea la liceu nu există obligativitatea unei medii de admitere mai mare de 5, elevii cu rezultate mediocre intră în repartizarea computerizată pentru admiterea la liceu.

De regulă, în aceste situații reprezentanții școlilor recomandă alegerea unei clase de învățământ profesional, mai ales în condițiile în care liceele au o ofertă bogată în această direcție.

Cea mai mică medie de admitere de anul acesta a fost de 2,73, cu care un elev a fost admis la Liceul Tehnologic „Oltea Doamna” Dolhasca, specializarea mecanică.

Cu 3,06, un alt elev a fost admis la Colegiul „Alexandru cel Bun” Gura Humorului, tot mecanică.

 

Ce urmează pentru elevii admiși

În perioada 15 – 20 iulie, candidații admiși trebuie să-și depună dosarele de înscriere la școlile la care au fost repartizați, în caz contrar vor pierde locul ocupat. Pe 20 iulie, se vor centraliza locurile rămase libere în urma neînscrierii candidaților admiși în această etapă de admitere, iar pe 21, 22 și 25 iulie comisia județeană de admitere va rezolva situațiile speciale apărute după etapa de repartizare computerizată.

Pentru următoarea sesiune de admitere, 236 de locuri au rămas libere în liceele din județ după repartizarea computerizată, cele mai multe la Colegiul „Vasile Lovinescu” Fălticeni, Liceul „Vasile Cocea” Moldovița, Liceul Tehnologic Nr. 1 Câmpulung.