Magistrații de la Tribunalul Suceava au motivat după un an și nouă luni decizia prin care au desființat Hotărârea nr. 99 din 5 martie 2021, adoptată de Consiliul de Administrație al Spitalului ”Sf. Dr. Cosma și Damian” Rădăuți, prin care managerul de la acea vreme, Traian Andronachi, a fost demis. Judecătorul care a analizat dosarul spune că atât hotărârea menționată, cât și procedura derulată în fața Consiliului de Administrație sunt nelegale.

”Conform mențiunilor din procesul verbal al ședinței Consiliului de Administrație a Spitalului din 5 martie 2021, această ședință a fost convocată în aceeași zi ( 5 martie), fără ca în prealabil membrilor cu drept de vot și membrilor cu statut de invitat să le fi fost puse la dispoziție documentele aferente punctelor înscrise pe ordinea de zi ce urmau a fi puse în discuție. De asemenea, pe ordinea de zi menționată chiar în preambulul procesului verbal de ședință nu figurează vreo propunere de revocare a reclamantului din funcția de manager, ci figurează doar „solicitarea formulată de Primarul mun. Rădăuți Consiliului de Administrație prin adresa nr. 3975 din 4 martie 2021”. În procesul verbal al ședinței, după consemnarea dezbaterilor ce au avut loc pe marginea sesizării primarului, se arată că se propune și se supune la vot încetarea contractului de management, respectiv revocarea din funcție a managerului, pentru care au votat favorabil doar reprezentanții administrației publice locale (respectiv reprezentantul Primarului și cei doi reprezentanți ai Consiliului Local), în timp ce reprezentații DSP au votat împotrivă”, se arată în motivarea instanței.

 

  • Soluția Tribunalului Suceava nu este definitivă, dar este executorie

 

Judecătorul a mai constatat că, potrivit legislației, Consiliul de Administrație are atribuția de a propune revocarea din funcție a managerului în cazul în care constată existența situațiilor prevăzute la art. 178 alin.1 (care reglementează incompatibilitățile în ocuparea funcției de manager) și la art. 184 alin. 1 din Legea nr. 95/2006 (care reglementează cazurile de încetare a contractului de management).

”Contrar acestei reglementări, Consiliul de Administrație nu s-a limitat la a propune revocarea reclamantului din funcție, conform competențelor atribuite prin lege, ci, prin depășirea atribuțiilor legale, a hotărât încetarea contractului, respectiv revocarea din funcție, ceea ce conduce la nulitatea hotărârii. Tribunalul apreciază că și motivele de revocare sunt nefondate, dar le va analiza când va analiza Dispoziția nr. 123/9 martie 2021, întrucât motivele din hotărârea contestată au fost reiterate în dispoziția menționată. Tribunalul apreciază că dispoziția menționată este nelegală.

Instanța constată că încetarea contractului de management și revocarea din funcție a reclamantului (n.a. – Traian Andronachi) a fost dispusă atât prin hotărârea contestată, cât și prin dispoziția menționată, pentru aceleași motive. Mai mult, tribunalul apreciază că dispoziția contestată nu este motivată în acord cu exigențele impuse în materie. Obligația motivării actului administrativ reprezintă o cerință de legalitate a acestuia unanim acceptată atât pe plan intern, cât și la nivel comunitar.

Consiliul de Administrație ar fi putut doar să propună încetarea contractului de management și revocarea reclamantului din funcție, iar Primarul ar fi trebuit să analizeze această propunere și să o valideze sau nu, verificând și argumentele contrare consemnate în procesul verbal al ședinței din 5 martie 2021, dispoziția nr. 123/2021 nu satisface exigențele motivării actului administrativ din moment ce ea nu expune raționamentul propriu al emitentului, ci prezintă doar punctul de vedere al altei entități, fără a fi prezentate motivele pentru care emitentul dispoziției a validat acest raționament”, se mai arată în motivarea de la Tribunalul Suceava.

În concluzie, instanța a decis repunerea lui Traian Andronachi în situația anterioară prin reintegrarea acestuia în funcția de manager al Spitalului „Sf. Doctori Cosma și Damian” Rădăuți, în timp ce Primăria și Spitalul trebuie să achite drepturile bănești cuvenite pentru perioada cuprinsă între data de 10 martie 2021 și data reintegrării efective.

Mai trebuie spus că decizia Tribunalului Suceava nu este definitivă, ci este cu cale de atac, dar este executorie.

Facem precizarea că motivarea soluției a fost dată în ziua de 6 decembrie 2023.