Când ne referim la puterea creierului și la dorința de a rămâne ager la nivel mintal, noi cercetări întăresc validitatea teoriei conform căreia „daca nu-l folosești, îl pierzi”, arătând că oamenii care se pensionează devreme prezintă un risc crescut de dezvoltare a demenței. Bineînțeles că există povești și bune, și rele despre pensionare. Unii oameni petrec un timp minunat după pensionare. Alții par să regreseze fizic sau mintal la scurt timp după ultima lor zi de muncă. Cercetările arată că, în medie, munca pare să mențină oamenii activi, conectați din punct de vedere social și stimulați mintal într-o asemenea măsură, încât din aproape jumătate de milion de oameni, cei care au întârziat pensionarea cu doar câțiva ani au arătat un risc mai mic de dezvoltare a demenței în anii următori. Pentru fiecare an suplimentar de muncă, riscul de demență a scăzut cu 3%.

Asta nu înseamnă că ar trebui să muncești toată viața. Mai degrabă, cheia este să te menții ocupat din punct de vedere intelectual pe parcursul întregii vieți. De exemplu, un studiu făcut pe mai mult de 400 de vârstnici din diverse comunități, dintre care majoritatea pensionari, a arătat că aceia care s-au implicat cu regularitate în activități intelectuale au prezentat un risc de declin cognitiv mai redus cu 54% în comparație cu cei care nu s-au implicat.

Așadar, ce se califică drept „activitate intelectuală”? Aceste activități pot varia de la a rezolva cuvinte încrucișate și enigme la a citi cărți și ziare. Alte opțiuni ar fi: a scrie, a cânta, a deveni membrul unui club de carte, a merge la un spectacol care îți place etc. De fapt, studiile de imagistică a creierului arată că participarea pe termen lung la astfel de activități încetinește, și chiar previne, orice acumulare de plăci specifice bolii Alzheimer, protejând astfel creierul împotriva îmbătrânirii și a demenței.

Acest lucru ne aduce la un subiect fierbinte din domeniul antiîmbătrânirii. În ultimii ani, au crescut masiv cererile pentru software computerizate pentru antrenamentul cognitiv, numit popular „jocuri inteligente”. Aceste programe on-line pretind că te fac mai inteligent și că îți îmbunătățesc memoria, crescându-ți IQ-ul cu câteva puncte. Afirmații ca acestea pot, în schimb, să înfurie destul de mulți oameni de știință.

În 2014, Stanford Center on Longevity și Institutul pentru Dezvoltare Umană „Max Plank” din Berlin au lansat un apel împotriva industriei jocurilor pentru inteligență, semnat de cei mai cunoscuți 75 de oamenii de știință din domeniu. În această declarație de consens, autorii critică companiile pentru pretențiile lor exagerate și pentru că profită de pe urma anxietăților clienților vârstnici care încearcă să prevină declinul memoriei. Probabil ca răspuns la astfel de îngrijorări din ce în ce mai mari, Federal Trade Commission (FTC) a început să acorde o atenție mai mare companiilor producătoare de jocuri on-line pentru inteligență. Cu doar câțiva ani mai târziu, în 2016, FTC a luat măsuri exemplare împotriva companiei din spatele Lumosity, un program bine-cunoscut de antrenament al creierului. Compania a sfârșit prin a plăti o penalizare de 2 milioane de dolari pentru „acțiuni frauduloase”, deci publicitate falsă, după ce a pretins că jocurile lor on-line ar putea să întârzie deteriorarea cognitivă, pierderea memoriei și boala Alzheimer.

Unele teste clinice arată că antrenamentul cognitiv poate îmbunătăți performanța la vârstnici. De exemplu, un studiu făcut pe aproape 3000 de bătrâni a arătat că participarea la un program de antrenament al creierului a dus la îmbunătățirea memoriei, a gândirii și a vitezei de procesare după doar câteva săptămâni. Aceiași participanți au continuat să arate performanțe cognitive peste medie chiar și la cinci ani după intervenție.

Deci, pe lângă a mânca sănătos și a ne menține activi din punct de vedere fizic, este necesar să ne exersăm creierul din punct de vedete intelectual și să îl ținem activ angrenându-ne în diverse activități, pentru a încetini îmbătrânirea și a reduce riscul deteriorării cognitive de mai târziu.

Psiholog Mihai Moisoiu

Tel. 0753937223

www.mihaimoisoiu.ro

E-mail: mmmoisoiu@gmail.com