Mandatele de arestare au fost prelungite cu încă 30 de zile, cu o singură excepție, în marele dosar al procurorilor de la DIICOT – Serviciul Teritorial Suceava privind două grupări de traficanți de droguri de la Gura Humorului și Suceava care au și interacționat la un moment dat. 

După cum am arătat pe larg în mai multe articole din Monitorul de Suceava, o amplă acțiune coordonată de procurorii de la DIICOT Suceava, demarată pe 12 martie, a constat în destructurarea a două grupări care făceau trafic de droguri de mare risc și de etnobotanice în municipiul Suceava.

Nu mai puțin de 16 arestări s-au făcut în acest dosar.

De remarcat că mandatele de arestare rămân în picioare, cu o singură excepție, fiind a patra prelungire cu încă 30 de zile.

Doar în cazul inculpatului Gheorghiță Moroșan, judecătorii de la Curtea de Apel Suceava i-au admis apelul și i-au schimbat arestul cu măsura controlului judiciar.

Gruparea era monitorizată de mai multă vreme, iar probatoriul s-a adunat timp de aproximativ un an și jumătate.

 

  • Cele două grupuri infracționale

 

Din cercetări a rezultat că, în cursul anului 2023, la Gura Humorului, s-a constituit un grup infracțional organizat format din Petru-Cătălin Cotoc, zis Pancy, fratele acestuia, Alexandru, și încă o persoană care nu a putut fi identificată.

Membrii grupului ar fi acționat cel puțin începând din aprilie 2023.

Petru-Cătălin Cotoc, zis Pancy, ar fi fost beneficiar direct al informațiilor secrete privind ancheta DIICOT care îl viza, prin intermediul judecătoarei Ana Maria Chirilă, arestată pentru fapte de corupție.  

Gruparea ”Pancy” vindea droguri către gruparea ”Niki”, condusă de Neculai Popovici, zis Niki, rezultă din ancheta DIICOT.

”Niki” are 43 de ani, este din municipiul Suceava și locuia în satul Luncușoara, comuna Udești. Acesta deține un bar în satul Luncușoara, bar de unde se știa de ceva vreme, în municipiul Suceava, în mediul consumatorilor, că se pot procura droguri.

De la barul din Luncușoara se puteau cumpăra droguri fie direct de la administratorul Popovici, fie de la vânzătoarele Valentina Alexandra Carp și Stela Morar, și ele arestate în dosarul de trafic de droguri.

Tot de la acest bar se făceau și transporturi de droguri spre Suceava, rezultă din cercetări. 

Pe filiera bar Luncușoara - municipiul Suceava drogurile ar fi fost transportate de mai mulți complici, lăsați rând pe rând fără permis de conducere de către polițiști.

Mai atrage atenția în dosar și numele Liliana Manoliu, zisă Lili, din Gura Humorului, despre care sunt probe că a deținut și vândut cantități de droguri de la domiciliul din Gura Humorului în mai multe rânduri.

Liliana Manoliu este soția lui Marcel Mihai Manoliu, zis ”Talanul” și cunoscut sub numele de Marcel ”Strong”, care se află după gratii, pentru trafic de droguri.

”Lili” a fost condamnată și ea cu suspendare în dosarul de acum câțiva ani instrumentat tot de DIICOT, așadar ar fi continuat traficul de droguri în termenul de încercare.

Cei 16 arestați în dosar au fost Kevin Moriss Cioban, Ionică-Liliana Manoliu (zisă Lili), Iulian Valerian Bandol (zis Ochiuț), Petru Cătălin Cotoc, zis Pancy, Alexandru Cotoc, Bogdan Ionuț Manoliu, Neculai Popovici - zis Niki (acesta a fost arestat pentru constituire grup infracțional organizat, dar și pentru 29 de fapte de trafic de droguri, prin intermediul barului din Luncușoara), Giani Robert Popovici, Andrei Alexandru Grigoșită, Valentina-Alexandra Carp, Stela Morar, Doina Sbîrcea, Gheorghiță Moroșan, Marius Ciprian Ciocan, Liviu Costel Aciobăniței (zis Japcă) și Andrei Bernicu.

Toți cei 16 inculpați amintiți se bucură de prezumția de nevinovăție, până la o sentință definitivă a instanțelor de judecată.