Valul de căldură care s-a abătut asupra României continuă să își facă simțită prezența, ba chiar se intensifică, meteorologii emițând noi avertismente de tip „cod galben” și „cod portocaliu”.

Pentru miercuri, 10 iulie, Administrația Națională de Meteorologie anunță un val de căldură persistent, caniculă și disconfort termic ridicat, toată țara fiind sub „cod galben”, doar în sud – vest fiind „cod portocaliu”.

Valul de căldură va continua să se extindă și să se intensifice în toate regiunile.

Temperaturile maxime vor fi de 33...37 de grade, va fi disconfort termic ridicat și local caniculă. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pe arii extinse pragul critic de 80 de unități. Local, minimele nu vor coborî sub 20 de grade, caracterizând o noapte tropicală.

În județele Bihor, Arad, Timiș, Caraș-Severin, Mehedinți, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov și municipiul București valul de căldură va persista și se va extinde, fiind emisă avertizare de tip „cod portocaliu”.

Va fi caniculă, iar temperaturile maxime vor fi de 37...39 de grade. Disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Minimele termice nu vor coborî sub 20 de grade, astfel că vor caracteriza o noapte tropicală.

Joi, 11 iulie, în toată țara va fi caniculă și disconfort termic ridicat.

Valul de căldură se va menține în cea mai mare parte a Moldovei, zona litoralului și local în Transilvania și Maramureș. Temperaturile maxime vor fi de 33...37 de grade, va fi disconfort termic ridicat și local caniculă. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pe arii extinse pragul critic de 80 de unități. Local, minimele nu vor coborî sub 20 de grade, caracterizând o noapte tropicală.

 

„Cod portocaliu” 11 iulie

 

Pentru joi, ANM anunță val de căldură persistent, caniculă, disconfort termic accentuat, cu aproape jumătate din țară sub incidența „codului portocaliu”.

În Banat, Crișana, Oltenia, Muntenia, zona continentală a Dobrogei, sudul Moldovei, vestul și sud-vestul Transilvaniei și local în Maramureș valul de căldură va persista, va continua să se extindă și se va intensifica. Va fi caniculă, iar temperaturile maxime vor fi de 36...39 de grade, cu cele mai mari valori în vest și sud. Disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Minimele termice nu vor coborî sub 20 de grade, astfel că vor caracteriza o noapte tropicală.

Valul de căldură va persista în toată țara și în zilele următoare.