Un bărbat judecat pentru ultraj față de un polițist local din Fălticeni a fost condamnat de judecătorii de la Fălticeni la 2 ani de închisoare, însă magistrații de la prima instanță au stabilit că pedeapsa poate fi suspendată pe durata unui termen de încercare de 2 ani. Fapta a fost gravă, cel puțin prin prisma modului de producere, deși polițistul local a scăpat cu leziuni minore.

Sentința Judecătoriei Fălticeni nu este definitivă și poate fi atacată cu apel.

Practic, inculpatul s-a urcat la volan și a plecat de pe loc deși polițistul local venea spre el, pentru a constata că parcase neregulamentar. În acest caz au existat și imagini video, în care s-a văzut cum bărbatul s-a urcat la volan și a plecat, lovindu-l ușor cu mașina pe polițist, dar vădit intenționat.  

Incidentul a avut loc în ianuarie 2022.

După cum am arătat la vremea respectivă în Monitorul de Suceava, o patrulă formată din agenții Dumitru Mihai și Gavril Gherman se afla în jurul orei 9.30 pe strada Ion Creangă, în zona Policlinicii din Fălticeni, la sensul giratoriu de acolo. La un moment dat, cei doi au observat mai multe mașini care erau parcate neregulamentar în zona sensului giratoriu.

”Am discutat cu doi șoferi aflați la mașini, iar colegul meu a observat că un bărbat se îndreaptă spre un autoturism marca Audi care era parcat, de asemenea, neregulamentar. Șoferul a urcat în mașină și deși colegul i-a făcut semne să coboare geamul pentru a-l atenționa că nu parcase corect bărbatul de la volan a ignorat cu bună știință totul. A demarat în trombă și l-a lovit pe colegul meu la un picior”, a arătat polițistul local Dumitru Mihai, afirmațiile fiind susținute de imaginile de pe o cameră de supraveghere.

Polițistul local lovit de mașină a fost transportat la spital, unde i s-au acordat îngrijiri de specialitate, după care medicii au decis că poate fi tratat la domiciliu.

Autorul a fugit de la fața locului, dar polițiștii rutieri din Fălticeni au reușit la scurt timp să dea de urma șoferului.

Ioan Creangă, în vârstă de 45 de ani atunci, din satul Jahalia, comuna Râșca, a fost pus sub acuzare atunci pentru ultraj.

Bărbatul nu consumase băuturi alcoolice și avea toate documentele în regulă și din declarațiile sale singura sa intenție a fost cea de a scăpa de o amendă pentru parcare în loc nepermis. Acesta nu a realizat pe loc consecința acțiunii sale.

Un procuror de la Fălticeni a preluat imediat ancheta, iar bărbatul din Râșca a fost trimis în judecată pentru comiterea infracțiunii de ultraj.

Sentința Judecătoriei Fălticeni a venit ieri, așadar la 2 ani și jumătate de la faptă.

Judecătorii de la Fălticeni au apreciat că inculpatul poate fi condamnat cu suspendare (deci să nu facă pușcărie), dar i-au impus mai multe obligații.

Printre altele, Ioan Creangă are de prestat 90 de zile de muncă în folosul comunității.

Instanța a admis acțiunea civilă formulată de polițist și l-a obligat pe inculpat să achite suma de 743 lei, cu titlu de daune materiale (spitalizare) şi suma de 8.000 lei, cu titlu de daune morale.