După o muncă de peste 5 ore, timp în care au fost înlăturaţi peste 40 de arbori căzuţi la pământ, salvamontiştii dorneni au reuşit să redeschidă drumul care duce spre cabana şi vârful Giumalău. Acţiunea a avut loc miercuri, 23 ianuarie, şi nu este prima de acest fel din această iarnă.

Traseul care începe din satul Rusca este unul din cele mai populare și utilizate pentru a se ajunge la cabana Giumalău sau la vârful Giumalău, în condiții optime de siguranță și confort.

„Traseul are ca punct de plecare satul Rusca din comuna Dorna Arini și urmărește drumul forestier de-a lungul pârâului Rusca. Acest traseu se parcurge săptămânal de către patrulele salvamont, pentru a fi menținut deschis iar poteca să poată fi urmărită ușor de turiști. În această iarnă, la cote de peste 900 de m, brazii sunt încărcați cu o mantie foarte groasă de zăpadă. Problemele apar odată cu intensificarea vântului. În ultimele 2 săptămâni, salvamontiștii au mai procedat la înlăturarea arborilor căzuți pe acest traseu”, a explicat Petru Ariciuc, şeful Serviciului Salvamont Vatra Dornei.

Arborii puşi la pământ de greutatea zăpezii au creat probleme în mai multe rânduri în această iarnă. Ultima dată s-a întâmplat la finalul săptămânii trecute, când un grup de turiști din Târgu Mureș a întâmpinat probleme serioase la înaintare din cauza unor noi arbori căzuți.

Salvamontiştii dorneni au şi o recomandare pentru turişti, şi anume să ţină cont la plecarea pe trasee că potecile și drumurile forestiere pot fi afectate de arbori doborâți de vânt.

Pentru evitarea unor situații neplăcute, salvamontiștii recomandă:

- informați-vă din timp de la serviciile Salvamont asupra stării traseului pe care doriți să-l parcurgeți;

- înaintarea pe drum sau potecă să nu se facă în grup compact, ci cu distanțe de minim 4-5 metri între membrii grupului;

- alegeți locurile de odihnă sau popas în zone largi, cu arbori care nu prezintă pericol de rupere sau prăbușire;

- evitați intrarea în zone cu arbori încărcați cu zăpadă în exces atunci când vântul bate cu putere.