Procurorii de la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), Serviciul Teritorial Suceava, au continuat şirul acţiunilor în forţă din ultimele zile, ultimii pe listă fiind doi bărbaţi şi o femeie despre care s-au adunat probe că au recrutat şi obligat să practice prostituţia o fată care abia împlinise 16 ani. Foarte grav este şi că fata era însărcinată, iar inculpaţii au ştiut asta, rezultă din ancheta procurorilor de la DIICOT.

Toţi cei trei inculpaţi acuzaţi de traficarea minorei au fost arestaţi preventiv pentru 30 de zile, la propunerea procurorilor, însuşită de magistraţii de la Tribunalul Suceava.

 

Victima perfectă: o minoră dezorientată şi speriată, dintr-o familie dezorganizată

Ancheta structurilor de combatere a crimei organizate din acest caz a fost una de durată. Din datele adunate rezultă că, în cursul anului 2016, soţii Eva şi Nicolai Cherar, ambii din satul Humoreni, comuna Comăneşti, au profitat de situaţia foarte precară a unei minore care abia împlinise vârsta de 16 ani şi care provenea dintr-o familie cu patru fraţi, cu tatăl plecat şi crescuţi doar de mamă.

Din cercetări rezultă că cei doi soţi au început să îi propună minorei să facă sex pe bani, cu clienţi găsiţi de ei. Iniţial minora ar fi refuzat, însă, susţin procurorii, cei doi au insistat şi au ameninţat-o că membrii familiei sale vor avea de suferit dacă nu acceptă.

Treptat, fata a ajuns să se prostitueze, sub directa coordonare a celor doi, în special a lui Nicolai Cherar. Acesta găsea clienţi, care plăteau între 100 şi 300 de lei pentru fiecare partidă de sex. Unele partide de sex cu minora se derulau la casa familiei Cherar, rezultă din anchetă. O parte infimă din bani erau daţi şi minorei, mai rezultă din cercetări şi din declaraţiile adunate la dosar.

Din cercetări rezultă că Nicolai Cherar asigura şi transportul minorei către locaţii în care era solicitată pentru sex, acesta fiind un veritabil peşte al acesteia. Procurorii au date certe că soţia acestuia ştia foarte bine ce se petrece şi adesea era implicată direct în activitatea infracţională.

În unele situaţii, fata a fost transportată la clienţi şi de Constantin Juravle, din comuna Arbore, care s-ar fi ocupat şi de găsirea de amatori de partide de sex cu minora însărcinată.

Procurorii au subliniat în cadrul anchetei că fata a ajuns să se prostitueze deoarece inculpaţii au profitat de starea de vădită vulnerabilitate în care se afla (sărăcie lucie, nevoia de bani, faptul că era însărcinată etc.), însă şi prin obligare efectivă la practicarea prostituţiei, cu referire la ameninţările aduse şi alte mijloace de constrângere.

 

Arestaţi pentru trafic de minori

Anchetatorii au acţionat în acest caz în dimineaţa zilei de marţi, cei trei suspecţi ridicaţi în cadrul audierilor fiind iniţial reţinuţi pentru 24 de ore.

Ulterior, procurorii DIICOT au formulat propunere de arestare preventivă pentru toţi cei trei inculpaţi.

Conform deciziei Tribunalului Suceava, Nicolai Cherar, în vârstă de 33 de ani, Eva Cherar, în vârstă de 28 de ani, soţ şi soţie, ambii din Humoreni, precum şi Constantin Juravle, în vârstă de 47 de ani, din Arbore, au fost arestaţi preventiv pe o perioadă de 30 de zile, pentru comiterea infracţiunii de trafic de minori. Mandatele sunt valabile până pe 23 octombrie, însă inculpaţii pot formula apel împotriva mandatului de arestare preventivă. 

Cei trei inculpaţi se bucură de prezumţia de nevinovăţie, până la o decizie definitivă a instanţelor de judecată.

Această acţiune vine la mai puţin de o săptămână după ce procurorii DIICOT au acţionat şi faţă de doi tineri, unul din Solca şi unul din Drăgoieşti, pentru fapte asemănătoare. Este vorba de exploatarea sexuală a două minore, una în vârstă de 15 ani şi una de 16 ani. Din datele structurilor de combatere a crimei organizate rezultă că cele două fete au fost recrutate şi convinse să facă sex pe bani, în locuinţe din oraşul Solca.