Dan Barna alături de doi senatori USR au depus la Senat un proiect legislativ care prevede instituirea unui program pentru perioada 1 ianuarie 2020-31 decembrie 2030, prin care românii care se întorc în țară să fie scutiți de plata impozitului pe venit, în anumite condiții.

„Prin derogare de la prevederile art 58 lit a Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, în perioada 1 ianuarie 2020-31 decembrie 2030, foștii rezidenți cărora li se eliberează certificat de fost rezident sunt scutiți de la plata impozitului pe venit pentru veniturile realizate din salarii pe care le obțin pe teritoriul României. Obținerea veniturilor din salarii pe teritoriul României se dovedește prin contractul de muncă.În perioada 1 ianuarie 2020-31 decembrie 2030, foștii rezidenți cărora li s-a eliberat certificat de fost rezident, cota contribuției de asigurări sociale prevăzute la art 138 lit a din Legea nr. 227/2015 din Codul fiscal, se reduce cu 50%. Scutirea se aplică pentru jumătate din perioada în care foștii rezidenți au realizat venituri și au achitat contribuțiile obligatorii într-un alt stat, perioadă minimă de aplicare a scutirii fiind de 18 luni”, prevede proiectul legislativ.

Potrivit expunerii de motive, scutirea urmează a fie aplicată pentru jumătate din perioada în care foștii rezidenți au obținut venituri într-un alt stat și curge din momentul începerii contractului de muncă în România.

Prezidențiabilul USR-PLUS, Dan Barna, susține că în ultimii 30 de ani peste patru milioane de români au plecat din țară.

“În ultimii 30 de ani, cifrele neoficiale arată că peste patru milioane de români au plecat din țară. Iar astăzi, în România lui 2019, jumătate dintre tineri spun că vor să plece din țară. Migrația este un fenomen îngrijorător care trebuie stopat și, concomitent, găsite soluții pentru a-i aduce acasă pe cei plecați. Românii din diaspora vor să se întoarcă acasă dacă ar simți că statul român le este partener în reintegrarea lor acasă. Obiectivul meu ca Președinte este să fac din România o țară din care tinerii să nu mai plece, iar românii din diaspora să se întoarcă acasă. Acest proiect de lege este un prim pas în împlinirea obiectivului”, transmite Dan Barna, într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.

Și senatorul USR George Marussi a vorbit despre această inițiativă.

”Inițiativa reprezintă o componentă complementară a setului de măsuri promovate de Uniunea Salvați România pentru stoparea plecării masive a românilor în căutarea unor locuri de muncă mai bine plătite, în țări din UE. Reîntregirea familiilor, aducerea în țară a forței de muncă, a expertizei și experienței acumulate de lucrătorii români în alte țări și creștere economică pentru România sunt doar câteva din efectele benefice pe care le urmărim”, spune senatorul USR George Marussi, coautor al inițiativei legislative.

Potrivit comunicatului USR, Dan Barna va prezenta proiectul în aceste zile la întâlnirile cu comunitățile de români din Statele Unite ale Americii.

Propunerea legislativă pentru aprobarea Programului de sprijin financiar acordat cetățenilor români foști rezidenți pe teritoriul României, care se întorc în țară a fost înregistrată la Senat, fiind prima Cameră sesizată.