La 139 de ani de la naşterea patronului spiritual al instituţiei, Casa Corpului Didactic (CCD) „George Tofan” Suceava a pregătit o serie de evenimente pentru a sărbători Zilele instituţiei (5-9 noiembrie).

Cadre didactice, profesori metodişti, parteneri din cadrul Universităţii din Suceava şi alţi invitaţi, prieteni şi colaboratori ai Casei Corpului Didactic Suceava, au participat, marţi, la prima activitate circumscrisă aniversării.

”Este o zi între prieteni în care împărtăşim acest dar comun pe care în fiecare zi îl oferim cu generozitate, educaţia. Este o zi despre memoria şcolii româneşti, valorile învăţământului, despre profesorii care se gândesc de dimineaţă până seară cum să se adapteze mai bine acestui secol în care elevii sunt digitali, iar noi suntem câteodată destul de tradiţionali”, a transmis prof. Elena Manuela David, directoarea CCD Suceava.

La rândul său, prof. Gabriela Mihai, inspector şcolar general în cadrul Inspectoratului Şcolar Suceava, referindu-se la valorile şcolii sucevene, a arătat că în judeţul nostru lucrurile se întâmplă cu multă seriozitate, că cei mai mulţi dintre profesori „iau educaţia în palmă şi încearcă să o modeleze şi să o adapteze astfel încât să se potrivească fiecărui copil care se află în faţa noastră”.

”Aici se întâmplă lucrurile cu seriozitate şi responsabilitate şi ne numărăm printre judeţele care au numărul cel mai mare de cadre didactice calificate.

Şi asta arată ceva, că nu facem lucrurile oricum, că cei care intră în sistem îşi doresc să aibă calificare necesară. O să spuneţi că rezultatele de la concursul de titularizare nu au fost totdeauna pe măsura aşteptărilor comunităţii. Este adevărat, lucrurile s-au mai schimbat şi cei care sunt de generaţia mea ştiu mai bine. Sunt tineri în sistem pentru care intrarea în învăţământ nu a fost prima opţiune. Poate s-au gândit la început la alte cariere. Nu putem să nu fim mândri de ceea ce se întâmplă în judeţul nostru, prea mult s-au adus în faţă exemple negative”.

Mihai a mai mărturisit că munca din teren i-a arătat că şcolile „seamănă cu comunităţile cărora le aparţin, seamănă şi cu oamenii care le slujesc”.

„De aceea nu o să găsim două instituţii la fel. Avem profesori care au urmat aceleaşi studii, aceeaşi formare, însă în interiorul fiecărei comunităţi sunt nişte aspecte culturale şi tradiţionale care diferenţiază şcolile destul de mult. Am adus în atenţie acest lucru ca să înţelegem că deşi vorbim de educaţia de la nivelul unui singur judeţ, vorbim totuşi de o diversitate”, a mai completat Mihai.

 

  • Monografia CCD Suceava

 

Tot în cadrul activităţii, Daniela Argatu, bibliotecara instituţiei, a prezentat monografia Casei Corpului Didactic, lucrare care va fi publicată la editura ”George Tofan” şi care cuprinde aspecte din viaţa şi activitatea lui George Tofan, dar şi câteva repere din istoricul CCD (directori, sedii, atribuţii etc.).

Au urmat filmul „Memoria şcolii” şi discuţii amicale referitoare la educaţie, formare etc.

Zilele Casei Corpului Didactic continuă până sâmbătă, 9 noiembrie, zi în care, la Liceul Filadelfia, se va desfăşura Conferinţa de Educaţie Timpurie, cu tema ”Tehnologie şi dezvoltarea inteligenţei matematice”, speakeri: trainer educaţie şi planificator calificat Anita Curtis (Making Maths Magi) şi consultant, antrenor, autor, speaker Helen Battelley (Maths Movers).