Curtea de Apel Suceava a modificat în totalitate soluţia de la Tribunalul Suceava, iar soluţiile de achitare dictate iniţial s-au transformat în pedepse cu suspendare sau executare. Omul de afaceri Vasile Constantin Lazăr, administratorul firmei Cosadel, cu puncte de lucru în Rădăuţi şi Marginea, a primit o condamnare de 2 ani cu suspendare, găsit vinovat pentru infracţiunea de evaziune fiscală. Mai rău stau lucrurile pentru partenerul de afaceri, Cristian Chelu, un om de afaceri din Bucureşti. Acesta a fost condamnat pentru complicitate la evaziune fiscală şi a primit o pedeapsă de 4 ani de închisoare cu executare. Soluţiile sunt definitive şi nu mai pot fi atacate.

Procurorii au arătat în rechizitoriul de trimitere în judecată că firma Cosadel este înfiinţată din 1998, iar încă din 2004 administrator este Constantin Vasile Lazăr. De-a lungul anilor, societatea s-a aprovizionat în mod constant cu diverse cantităţi de combustibil.

Din cercetările efectuate de comisari ai Gărzii Financiare Suceava, care au descoperit firul neregulilor în urma unui control inopinat, a rezultat că în perioada decembrie 2010-decembrie 2011, administratorul Lazăr a înregistrat în evidenţele contabile ale societăţii şi alte operaţiuni de achiziţie de carburanţi, de la o firmă din Bucureşti, administrată de celălalt inculpat, Cristian Chelu.

Ancheta a arătat că achiziţiile făcute în baza a 24 de facturi şi avize de însoţire a mărfii, pentru cantitatea de peste 440.000 de litri de motorină, în valoare de 1.757.093 lei, au fost fictive.

Prin această operaţiune, au fost majorate nejustificat cheltuielile societăţii, pentru deducerea nejustificată a TVA-ului, susţin anchetatorii.

„În această modalitate, bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma de 702.837 lei, prin deducerea ilegală a TVA în sumă de 421.702 lei şi sustragerea de la plata impozitului pe profit în sumă de 281.135 lei”, se arăta într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava.