Luminile de sărbători din centrul Sucevei au fost „concurate” marți seara de luminile zecilor de lumânări aprinse la picioarele unor fragile siluete umane – simbolul femeilor dispărute dintre noi, victime ale violenței domestice.
Impresionantul mesaj transmis astfel, dar și prin poveștile de viață înfiorătoare lipite pe siluetele din Centru, pentru a fi citite de trecători, a fost întărit și prin participarea unui număr mare de oameni, femei și bărbați deopotrivă, care au comemorat victimele violenței domestice, chiar de Ziua Internațională a Drepturilor Omului.
„Se încheie campania <16 zile de activism împotriva violenței domestice>, în special împotriva femeilor. În semn de solidaritate cu victimele violenței domestice, ne-am adunat astăzi, de la tineri la persoane în vârstă, atât bărbați cât și femei. Vrem să tragem un semnal de alarmă și să transmitem că solidaritatea face lucruri extraordinare. Mă bucur că s-a pus în mișcare comunitatea suceveană, trecătorii au oprit să citească poveștile de viață înfiorătoare și au aprins câte o lumânare în memoria femeilor dispărute”, a spus Angela Zarojanu, președinta Fundației SEVA, care a inițiat acțiunea.
„Noi putem face multe prin gesturi de solidaritate. De câte ori vedem vreun gest de agresiune sau auzim vecinele strigând, trebuie să încercăm să le ajutăm. De multe ori nepăsarea face mai mult rău decât agresiunea în sine. Agresiunea este una dintre cele mai urâte gesturi, într-o societate normală, oamenii trebuie să se implice să ajute victimele”, consider Adriana Clara Hapenciuc.
Un anunț important a fost făcut cu această ocazie de către Angela Zarojanu, care este și consilier local al Sucevei:
„La inițiativa primarului Ion Lungu, Consiliul Local a aprobat deja alocarea unei sume de bani pentru amenajarea unor spații de protejare a femeilor care sunt victime ale abuzurilor domestice, în cadrul așezământului social de la Sf. Vineri. Mai mult, urmează să fie construit un așezământ special pentru victimele violenței domestice, mai ales că atunci când femeile pleacă de casă, pleacă și cu copii, iar situația lor este mai dificilă. Asta ne arată că efortul nostru nu este în zadar, pentru că beneficiem de sprijinul administrației publice locale”.
Unul dintre bărbații prezenți la manifestare, Ionel Ivan, consideră că problematica victimelor violenței domestice nu a beneficiat de suficientă atenție până în prezent, în societatea românească, fiind necesare astfel de acțiuni de conștientizare.
Comentarii