Suceveanul Ștefan Dascălu a absolvit Știinte Biologice (Biological Sciences) la Universitatea Oxford, iar în prezent este implicat în cercetarea pe noul coronavirus. 

Cercetător în imunologie la Oxford, tânărul a fost admis la doctorat, ciclu subvenționat integral, fără a trece prin anii de masterat, reușită remarcabilă, foarte greu de bifat de absolvenți.

Demersurile sale din cercetare se axează, în mod special, pe gripa aviară și dezvoltarea unui vaccin prin înțelegerea răspunsului sistemului imunitar.

Totodată, a continuat să lucreze asupra situației bolilor infecțioase în România, pe controlul epidemiilor de rujeolă în special, analiza sa referitoare la acest aspect fiind publicată în jurnalul științific Frontiers in Public Health - https://www.frontiersin.org/articles/…/fpubh.2019.00098/full.

Studiile liceale le-a urmat la Colegiul Național ”Petru Rareș” Suceava, pe care l-a absolvit în 2015.

 

·       ” Sunt numeroase teste de făcut pentru stabilirea eficienței lor, dar în primul rând pentru siguranța administrării”

 

Ștefan a acordat un interviu postului de televiziune regional TVR Iași, referitor la cercetarea pe care o derulează în prezent, despre noul coronavirus.

Intervenția sa video poate fi urmărită integral pe pagina https://www.facebook.com/watch/?v=678399156309107.

Cu permisiunea tânărului, redăm în continuare câteva idei despre dezvoltarea unui tratament eficient și sigur pentru combaterea COVID-19, precum și a unui vaccin.

„Am tot fost întrebat despre stadiul de dezvoltare al unui vaccin sau tratament pentru coronavirus. Fără a intra în detalii tehnice foarte mari, este important să cunoaștem distincția dintre cele două.

Tratamentele sunt administrate unei persoane care deja este infectată și suferă de boală, iar momentan schema de tratament administrată în România și în alte țări conține tratamente care au un efect demonstrat împotriva virusului, dar nu sunt foarte specifice.

Ceea ce se încearcă acum este găsirea unui tratament care atunci când este administrat pacientului va ataca în mod specific virusul și va opri în mod rapid și eficient boala.

Din fericire, sunt deja câteva medicamente care sunt sigure și par să aibă un efect specific împotriva virusului. Totuși, ele trebuie în continuare testate nu doar pentru eficiența împotriva simptomelor bolii, ci în special pentru siguranța în context de infecție cu coronavirus.

Ele au fost demonstrate sigure în timpul unor alte infecții sau situații patologice, dar încă avem nevoie de date despre cum organismul nostru răspunde în timpul infecției cu acest nou virus. În legătură cu vaccinul sunt numeroase abordări pentru dezvoltarea lui. La Universitatea Oxford deja s-au început studiile clinice pe pacienți cu un tip de vaccin care conține un alt virus care nu poate infecta sau cauza vreo boală, dar conține o proteină din acest coronavirus.

Când vaccinul intră în organism sistemul nostru imunitar recunoaște situația de infecție, falsă de altfel, și își dezvoltă o apărare specifică împotriva acelei proteine. În momentul în care organismul vine în contact cu virusul adevărat, deja există o linie de apărare care ne va proteja să dezvoltăm simptome severe sau complicații. Acest principiu, de altfel, stă la baza oricărui vaccin (…).

Practic, printr-un vaccin ne păcălim sistemul imunitar ca atunci când noi contactăm adevărata infecție să putem să o recunoaștem și să luptăm cu ea. Important e să înțelegem că atât pentru tratamente, cât și pentru vaccinuri sunt numeroase teste de făcut pentru stabilirea eficienței lor, dar în primul rând pentru siguranța administrării. Din acest motiv, dezvoltarea lor durează în general mult timp, de obicei minim un an.

Totuși, ținând cont că deja avem tratamente care au trecut de stadiile inițiale de testare, iar cercetarea pe un vaccin este foarte accelerată, ne putem aștepta ca la finalul acestui an să avem un tratament mai eficient, iar undeva anul viitor să avem un vaccin funcțional.

Rămâne de văzut cât va dura producerea acestuia în cantitățile necesare administrării pe scară largă, dar deja se fac demersuri pentru a pregăti infrastructura necesară”, a menționat Ștefan în intervenția sa.

 

·       „Efectele acestei pandemii depind de noi toți”

 

În finalul interviului, cercetătorul în imunologie menționează că până la apariția unui vaccin eficient și sigur, fiecare cetățean este responsabil de a-și proteja aproapele și de a respecta măsurile impuse de autorități.

„Dacă noi vom ține cont de ele, impactul epidemiei va fi semnificativ mai mic și sistemele de sănătate vor putea face față și trata corespunzător bolnavii. Totodată, este foarte important să protejăm personalul medical, pentru că acesta este în prima linie de luptă.

Până când un tratament sau un vaccin va apărea, ei vor reprezenta prima noastră linie de apărare.

Efectele acestei pandemii depind de noi toți, simpli cetățeni, oameni de știință, personal medical, autorități publice. Toți suntem responsabili pentru limitarea infecțiilor și a morților cauzate de acest nou tip de coronavirus”.