Instituția Prefectului - județul Suceava a transmis, joi seara, printr-un comunicat de presă, că „a luat act cu îngrijorare de infomațiile apărute în mass-media locală, centrală și pe rețelele de socializare”, cu privire la activitatea Serviciului Județean de Ambulanță Suceava, cu incidență directă pe Substația de Ambulanță Câmpulung Moldovenesc, în ceea ce privește desfășurarea activităților specifice, în contextul situației epidemiologice determinate de noul coronavirus, care ar pune în pericol atât viața pacienților, cât și cea a angajaților.

În comunicat se arată că pentru a verifica veridicitatea și acuratețea informațiilor vehiculate, în data de 9 aprilie a.c. a fost convocată în regim de urgență o ședință operativă, la care au participat prefectul de Suceava, Alexandru Moldovan, subprefecții Laura Morar și Daniel Prorociuc, subsecretarul de stat Ovidiu Șandor, inspectorul-șef al ISU Suceava, col. Costică Ghiață, și directorul Serviciului Județean de Ambulanță, dr. Alexandru Lăzăreanu.        

„În urma analizei efectuate s-a constatat că în cadrul Serviciului Județean de Ambulanță Suceava au fost asigurate pentru angajați materiale de protecție începând cu data de 1 ianuarie 2020 și până în prezent, stocurile fiind suficiente. Din verificările efectuate, susținute de documente justificative, a rezultat că, la data când a apărut în mass-media materialul video, în cadrul Serviciului Județean de Ambulanță Suceava era o cantitate suficientă de combinezoane, măști FFP2 și măști FFP3, viziere și ochelari de protecție, măști și mănuși chirurgicale și echipamente de protecție antivirală”, se arată în comunicat.

Potrivit verificărilor, stocul existent la SAJ în ziua curentă, la ora 9.00, era de 3.953 combinezoane, urmând ca în cursul zilei să fie distribuit prin IGSU un număr suplimentar de 1.500 de combinezoane.

Analiza ultimei perioade de activitate a SAJ Suceava a relevat faptul că, zilnic, se înregistrează 100-120 de combinezoane folosite de către angajații instituției, care, raportat la nivelul stocurilor, ar confirma că nu au fost perioade în care instituția să nu dispună de materiale de protecție.

Verificările au arătat, potrivit comunicatului, că toți angajații au fost instruiți în cadrul unui protocol de lucru, confirmat cu dată și semnătură cu privire la obligativitatea de a utiliza toate mijloacele de protecție necesare desfășurării activităților specifice în contextul situației epidemiologice existente la nivelul județului Suceava.

„Având în vedere că informațiile difuzate au fost prezentate într-un mod trunchiat și distorsionat, fără minima verificare a situațiilor reale, se poate aprecia că această manieră de dezinformare a publicului larg constituie o formă gravă de atingere a demnității personale, prestigiului și profesionalismului cadrelor medicale care activează în cadrul Serviciului Județean de Ambulanță Suceava, cu consecințe grave în ceea ce privește calitatea actului medical, a serviciilor medicale și a profesioniștilor din domeniu.

Prin urmare, Instituția Prefectului - județul Suceava a formulat o plângere penală care a fost înaintată Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava, în vederea clarificării aspectelor prezentate anterior”, se mai arată în comunicatul remis de Instituția Prefectului.