Președintele PSD Suceava, senatorul Ioan Stan, a atras atenția asupra faptului că actuala guvernare PNL intenționează să renunțe la Programul Național de Dezvoltare Locală. Ioan Stan a declarat că PNDL a reprezentat, în ultimii ani, principala sursă de finanțare pentru infrastructura românească. Stan a explicat că prin PNDL 1 și PNDL 2 au fost finanțate, de-a lungul timpului, peste 15.000 de proiecte în domeniile sănătate, educație, apă – canalizare, energie termică și electrică, inclusiv iluminat public, transport sau drumuri, salubrizare, cultură, culte, locuire și sport, pe tot teritoriul României.

Ioan Stan a subliniat faptul că guvernele PSD care s-au succedat în ultimii ani la conducerea țării au depus un efort susținut pentru a asigura finanțarea proiectelor respective, reușind prin implementarea lor să aducă plus valoare în satele, comunele și orașele României. „Numai cine n-a vrut, n-a accesat vreun proiect prin PNDL, pentru că nu am ținut niciodată cont de culoarea politică a solicitanților, prioritare fiind interesele românilor și sunt mulți primari din alte partide care pot confirma acest aspect”, a afirmat liderul PSD Suceava. El a arătat că totul a funcționat cum trebuie în cadrul acestui program, până în acest an când, sub conducerea guvernului PNL, n-au mai fost făcute plăți pentru lucrările contractate prin PNDL 2, începând cu luna august.

„Ba mai mult, se vehiculează că acest program guvernamental urmează a fi suspendat pe o perioadă de doi  ani de zile, motivându-se că nu ar exista bani pentru derularea lui. Dacă așa stau lucrurile, este firesc să ne întrebăm ce au făcut guvernanții PNL cu banii alocați pentru PNDL? I-au băut? I-au furat? Pe ce i-au cheltuit? Pentru că nu oricine este capabil ca în 11 luni de guvernare să se împrumute cu peste 85 de miliarde de lei, mai mult decât guvernul PSD în peste 3 ani, și să afirme senin că nu are bani. De așa ceva este capabil doar PNL-ul! Pe ce ați cheltuit, domnilor, atâția bani?”, a întrebat Ioan Stan.

Președintele PSD Suceava a spus că nu știe dacă PNL va pune în practică planul său de a suspenda activitatea PNDL pe o perioadă de doi ani, dar știe sigur că o astfel de decizie ar fi total nesăbuită deoarece va bloca administrațiile publice și va întârzia nepermis de mult dezvoltarea infrastructurii din întreaga țară. „Mai potrivit ar fi să se gândească cum să-l deblocheze, să facă plățile restante și să meargă înainte cu dezvoltarea României. Dar pentru asta este nevoie de oameni capabili și responsabili. Nu este cazul celor din PNL”, a mai spus Ioan Stan.