Premierul României, Ludovic Orban, a declarat la Suceava că Programul Național de Dezvoltare Locală nu va fi suspendat. Ludovic Orban a spus că a văzut „niște fake news-uri” lansate de adversarii de la PSD, care spuneau că actuala guvernare va renunța la PNDL. Ludovic Orban a spus că este adevărat că este în curs de rezolvare o problemă de suplimentare a bugetului pentru PNDL, în cadrul bugetului Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației. „Este o problemă pe care o vom rezolva”, a precizat Orban.

El a spus că Guvernul PNL își propune să lanseze și un PNDL 3, însă după finalizarea primelor două etape din acest program de dezvoltare locale. „Suntem în pregătire pentru un Program Național de Dezvoltare Locală, dar acest program vrem să fie realizat după ce știm cu precizie ce tipuri de proiecte vor fi finanțate din bugetul UE 2021-2027 și prin Programul Național de Reziliență și Recuperare. În momentul în care vom ști foarte clar ce proiecte de investiții ale autorităților locale vor fi finanțate prin cele două surse venite de la bugetul Uniunii Europene, vom face complementar un PNDL 3. Dar repet, după ce se termină PNDL 1 și PNDL 2, sau măcar se apropie lucrările de final”, a explicat premierul României.

Ludovic Orban a spus că în ceea ce privește PNDL 1, care a fost administrat aproape integral de guvernele PSD, în momentul de față există aproape 1.000 de proiecte nefinalizate. „Aici va trebui să intervenim cu un act normativ pentru că dacă nu intervenim autoritățile locale care au beneficiat de finanțare pe PNDL 1, dar nu au procesele-verbale de recepție la terminarea lucrării gata până în 31 decembrie, trebuie să ramburseze către Guvern toți banii pe care i-au primit”, a subliniat Orban. El a spus că Guvernul va emite un act normativ pentru a prelungi cu un an termenul de finalizare a lucrărilor din PNDL 1. „Pe PNDL 2 încercăm să gestionăm lucrurile de asemenea natură încât să nu apară minime întârzieri, așa cum au apărut în derularea PNDL 1. Întârzieri care au generat blocaje, retrageri ale constructorilor de pe lucrări și situația care există astăzi, când, repet, sunt aproximativ 1.000 de proiecte care nu sunt finalizate”, a încheiat Ludovic Orban.