În vreme ce tot mai multă lume vrea să se vaccineze împotriva coronavirusului pandemic, lipsa dozelor suficiente de vaccin (problemă cu care se confruntă toate statele) duce la situații complicate, în care programările se fac deja doar pentru lunile martie-aprilie, în alte localități din județ, în vreme ce cinci centre de vaccinare amenajate în municipiul Suceava de două săptămâni sunt “în așteptare”.

Lansând un nou apel public de respectare a măsurilor de protecție, pentru evitarea îmbolnăvirii, primarul Ion Lungu le-a explicat sucevenilor că toate pregătirile sunt făcute pentru a fi crescută capacitatea de vaccinare, iar când vor veni doze suficiente se vor deschide centrele amenajate.

“Astăzi rata de îmbolnăvire este de 2,83 la mia de locuitori în municipiul Suceava, fără focare, în vreme ce cu tot cu focare este de 2,87 la mia de locuitori. Suntem la un pas de a ajunge din nou în scenariul roșu, tocmai de aceea fac din nou un apel la suceveni să respecte regulile legate de pandemie. Sigur, obosesc, se plictisesc de aceste apeluri ale mele, dar altă soluție nu avem decât purtatul măștii, păstrarea distanței sociale, fizice, igiena personală.

În privința campaniei de vaccinare, Primăria Suceava a amenajat cele cinci centre, sunt autorizate la DSP, sunt trimise solicitări și la INSP (Institutul Național de Sănătate Publică), dar pentru că nu au venit mai multe doze de vaccin, aceste centre nu vor fi deschise mai devreme de prima decadă a lunii februarie. Noi le-am pregătit și când va da INSP undă verde vom putea vaccina în aceste centre”, a precizat Ion Lungu.

Pentru a doua etapă de vaccinare împotriva Covid-19 au fost stabilite cinci centre de vaccinare. Acestea sunt amenajate în sălile de sport de la Școala Gimnazială ”Ion Creangă” din Obcini, Școala Gimnazială ”Miron Costin” din Burdujeni, Colegiul Național ”Ștefan cel Mare”, Școala Gimnazială ”Grigore Alexandru Ghica” din Ițcani și la Iulius Mall.

Dotarea cu mobilier a celor cinci centre a costat 63.000 de lei, banii fiind asigurați de Primăria Suceava.