Patru membri ai Institutului Bucovina au reprezentat România la prima întâlnire internațională din cadrul proiectului Erasmus+ M-Learn, care a avut loc în perioada 19-22 ianuarie 2021, în insula Reunion din Oceanul Indian, parte a Republicii Franceze.

Pe parcursul celor patru zile au avut loc mai multe activități, atât pe ateliere, cât și în comun. S-a discutat despre procesul de management și s-au stabilit etapele de implementare, fiind aduse în discuție strategiile de comunicare și alte aspecte organizatorice și financiare.

”Partenerii au participat la diferite workshopuri în La Cité des métiers de la Reunion, făcând schimb de bune practici în ceea ce privește mentoratul pentru persoanele care sunt în căutarea unui loc de muncă. De asemenea, aceștia au purtat discuții pe diferite tematici, precum realitatea virtuală în incluziunea socială, caracteristicile grupurilor țintă, urmate de prezentarea unor alte programe de formare profesională și mentorat. Primul exemplu a fost cel al proiectului JEME destinat tinerilor aflați în căutarea unui loc de muncă, prin care se dorește dezvoltarea competențelor individuale prin educație non-formală, adică personal coaching prin sport, cultură și activități destinate cetățenilor. A urmat apoi un exemplu din partea armatei, prezentat de către locotenentul-colonel Delatouche. Este vorba despre RSMAR, un program de formare găzduit în cadrul unei structuri militare, cu supervizare și mentorat din partea armatei”, se arată într-un comunicat al Institutului Bucovina.

Întâlnirea din Reunion a fost prima mobilitate la care Institutul Bucovina a putut participa fizic în ultima perioadă, celelalte activități programate fiind date peste cap de pandemia de coronavirus.

Proiectul M-Learn “Mentorat pentru schimbări sociale și învățare pe tot parcursul vieții”, 2020-1FR01-KA204-079933 își propune utilizarea inovatoare a mentoratului pentru schimbarea socială și învățarea pe tot parcursul vieții, care să permită formatorilor, profesorilor, tutorilor, mentorilor și antreprenorilor din 6 țări să realizeze un schimb de bune practici în folosirea mentoratului pentru dezvoltare comunitară și incluziune socială a grupurilor vulnerabile. Acesta se desfășoară pe o perioadă de 24 de luni, din noiembrie 2020 până în octombrie 2022, sub coordonarea Asociației Ici & Ailleurs din Franța și în parteneriat cu organizaţii din Spania, Belgia, Slovenia, Bulgaria și România, prin Institutul Bucovina.

Următoarele întâlniri vor fi găzduite în Slovenia, Spania și România, vizita la Institutul Bucovina fiind programată pentru luna octombrie.