Cele mai multe birouri ale Prefecturii și Consiliului Județean Suceava sunt afectate de cantitatea mare de apă scursă în urma intervenției pompierilor militari. La Prefectura Suceava sunt multe birouri care au fost inundate masiv, însă tot ce a ținut de arhive și documente este salvat.

Biroul subprefectului Daniel Prorociuc este printre cele mai afectate. Sunt și birouri ale Prefecturii unde nu sunt pagube.

În ceea ce privește spațiile Consiliului Județean, sălile Bucovina și Ștefan cel Mare sunt afectate serios la nivel de plafon. În sala Ștefan cel Mare sunt prăbușite cele două candelabre mari, plafonul fiind grav afectat. În Sala Bucovina pagubele sunt ceva mai mici.

Reprezentanții presei au avut acces luni în interiorul Palatului Administrativ Suceava și vă putem prezenta mai multe imagini de la fața locului.

Despre o evaluare a pagubelor este mult prea repede de vorbit.

Maiorul Marian Constantin Ruscan, prim-adjunct al inspectorului-șef al pompierilor militari suceveni, a confirmat că senzorii de incendiu ai clădirii nu au declanșat alarma. Motivele acestei disfuncționalități sunt în curs de cercetare. Cel care a sesizat primul incendiul a fost un bărbat care lucra la spații verzi, în zona fostului restaurant Gloria.

Oficialul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Suceava a mai precizat că au fost ceva probleme la un hidrant exterior și unul interior, însă a afirmat că asta nu a afectat intervenția.

Poliția urmează să stabilească dacă este nevoie de o expertiză la conductorul defect de la care ar fi plecat incendiul. Cu certitudine, focul a pornit din una din băile de la mansarde, a precizat oficialul ISU.

Aflat la fața locului, Aurel Buzincu, directorul Direcției pentru Cultură și Patrimoniu Suceava, a reiterat și luni că, în urma unei prime estimări, nu a unei evaluări (care va fi mai de durată), monumentul nu pare a fi afectat în mod dezastruos. Pagubele sunt cu siguranță foarte mari, însă Buzincu crede că pagubele sunt reparabile.

Un amănunt interesant este că toate clădirile de patrimoniu din Suceava nu sunt asigurate din cauza costurilor enorme. Buzincu a mai precizat că în cazul unui incendiu la o biserică pictată pagubele ar fi ireparabile.