Transformarea Parcului Șipote în zonă de agrement a stârnit foarte mult interes, dar și multe orgolii, vizibile atât în mediul online, cât și în ultima ședință de Consiliu Local, unde mai bine de o oră și ceva s-a discutat doar pe acest punct de pe ordinea de zi.

Una dintre modificările decise atunci a fost ca societatea civilă să aibă nu unul, ci doi reprezentanți în Comisia Tehnică care va elabora tema de proiectare a viitoarei zone de agrement.

Drept urmare, în mediul online s-a declanșat o campanie puternică de identificare a acestor reprezentanți ai societății civile, iscându-se chiar certuri și disensiuni serioase pe această temă.

Dacă, inițial, discuțiile au avut loc pe grupul „Parcul Șipote Suceava – idei, propuneri, soluții”, ulterior a apărut și „Societatea civilă Suceava”, iar la inițiativa acestora, în baza nominalizărilor făcute, s-a făcut un sistem de votare online, care cuprinde șapte persoane.

 

Cei șapte candidați, împărțiți în două grupe, pentru egalitatea de gen

 

„Cei șapte magnifici” (parafrazând un film celebru) reprezentanți ai societății civile pot fi votați aici, până duminică, 11 aprilie inclusiv, singura condiționare fiind existența unui cont de gmail.

Respectând egalitatea de gen, aceștia au fost împărțiți în două grupe, feminin și masculin.

Astfel, la alegerea unei persoane de gen feminin, voturile se împart între:

1. Camelia Iordache, cunoscută mai ales pentru îndelungata activitate în cadrul organizației „Salvați Copiii”,

2. Dora Serediuc, specialistă în pază și protecție,

3. Nicoleta Lazăr/Dăneasa, critic de teatru și director de ONG-uri,

4. Sânziana Râșca, arhitect specializat în design sustenabil și planificare urbană, activă în mediul ONG în ultimii 23 de ani.

La bărbați, voturile se împart între trei candidați:

1. Alin Opincaru, cu 17 ani de experiență în problemele persoanelor cu dizabilități și 10 ani de ciclism,

2. Andrei Bacoș - masterand în audit financiar și manager în cadrul unor săli de fitness,

3. Mihai Androhovici - profesor de educație fizică și sport angrenat în multiple proiecte europene Erasmus +, având componentă principală activitățile de mișcare pentru sănătatea populației în spații deschise sau reamenajarea spațiilor destinate recreerii populației.

 

Lider de partid vs independent

 

Trebuie menționat că atât Andrei Bacoș, cât și Alin Opincaru au fost candidați la alegerile locale din 2020, primul ca independent, iar al doilea în calitate de lider al partidului Uniunea pentru Bucovina.

Tocmai de aceea, implicarea sa în proiectul de amenajare a Parcului Șipote a și fost contestată în mediul online, considerându-se o politizare a acestei teme importante pentru mulți suceveni.

“Parcul Șipote e atât de important pentru comunicate, încât nu putem sta deoparte doar pentru că unii consideră că suntem oameni politici. Dacă e să aleg între funcția politică și implicarea în proiectul Parcului Șipote, fără ezitare aleg parcul de care vreau să mă bucur împreuna cu oamenii din Suceava”, a spus Alin Opincaru.

Pe de altă parte, o definiție a societății civile este că aceasta “se referă la un set de instituţii, organizaţii şi conduite situate între stat, afaceri şi familie. Aceasta include organizaţii non-profit, organizaţii filantropice, mişcări sociale şi politice, alte forme de participare socială şi civică”.

Chiar dacă e independent, Andrei Bacoș beneficiază de o puternică susținere din diaspora și din cartierul George Enescu, dovadă fiind și numeroasele voturi obținute la alegeri, încât rezultatele voturilor online s-ar putea să fie foarte strânse, sau, din contră, la mare diferență, în funcție de cât de cât de bine se mobilizează susținătorii acestora.

 

Comisia tehnică, formată în total din 10 membri

 

Propunerile pot fi trimise pe adresa de email proiecte.europene@primariasv.ro sau pot fi depuse în format fizic la registratura Primăriei municipiului Suceava.

Pe lângă cei doi reprezentanți ai societății civile, desemnați prin votul online, din Comisia Tehnică vor mai face parte trei reprezentanți ai Ordinului Arhitecților din România, un reprezentant al Direcției Silvice, un reprezentant al Universității „Ștefan cel Mare” Suceava, un reprezentant al Direcției Județene pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Cultural Național, precum și trei reprezentanți ai Primăriei municipiului Suceava (directorii Direcției urbanism, amenajarea teritoriului și cadastru, Direcției Patrimoniu și Direcției proiecte europene, turism, cultură și transport).