Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a anunţat că în cursul zilei de joi au fost reluate, în sistem online, discuțiile cu partenerii instituţiei pe care o conduce din Schwaben (Germania), Mayenne (Franţa) și Cernăuți (Ucraina) în vederea pregătirii unor proiecte comune care ar urma să fie derulate în perioada următoare. Gheorghe Flutur a precizat că pe ordinea de zi a şedinţei online s-au regăsit atât proiecte deja începute, cât și proiecte noi, adaptate la contextul actual pandemic. „Este prima întâlnire pe care o avem de la începutul pandemiei și este semnalul că ne pregătim cu toții pentru revenirea la normalitate, iar acum, pe vreme rea, trebuie să ne pregătim pentru vremuri bune”, a spus Flutur.
De precizat că la această primă şedinţă au participat, din partea Consiliului Județean Suceava, președintele Gheorghe Flutur, vicepreședintele Niculai Barbă, administratorul public, Irina Vasilciuc, și directorul Serviciului Diaspora și Parteneriate Externe, Gabriela Dugan.
Partenerii externi ai CJ Suceava au fost reprezentați de președintele Parlamentului Districtual Schwaben, Martin Sailer, președintele Consiliului Departamental Mayenne, Olivier Richefou, și președintele Administrației Regionale Cernăuți, Serghei Osaciuc. Flutur a arătat că în debutul ședinței a fost prezentată situația în contextul pandemiei în fiecare dintre cele patru regiuni, modul în care se acționează și o succintă estimare a evoluției vieții economico-sociale în perioada următoare. De asemenea, în cadrul discuțiilor, Gheorghe Flutur a prezentat o serie de propuneri privind proiecte care ar putea fi derulate în comun, atât în perioada pandemiei, cât și după revenirea la normalitate.
„În perioada următoare ar putea fi organizată o serie de întâlniri și evenimente online la care să participe în special tineri din cele patru regiuni pe domenii cultural-sportive și de administrație”, a arătat Flutur. El a adăugat că în contextul dezvoltării parteneriatului cu regiunea Cernăuți, va milita pentru deschiderea a noi puncte de trecere a frontierei România-Ucraina, între județul Suceava și regiunea Cernăuți. Legat de acest aspect, partea ucraineană a subliniat faptul că se va pregăti alocarea de sume pentru realizarea drumurilor de acces aferente.
Gheorghe Flutur le-a mai transmis partenerilor externi că proiectele pentru tineri trebuie să fie prioritare odată cu relaxarea restricțiilor și a propus realizarea unui festival al tineretului pe platoul Rarău. El a mai propus organizarea de pelerinaje și drumeții pentru tinerii din cele patru țări, dar și din întreaga lume.
În același timp, Gheorghe Flutur a subliniat încă o dată potențialul turistic al Bucovinei și rolul important pe care îl are Aeroportul Internațional “Ștefan cel Mare” Suceava în dezvoltarea turismului și pentru mediul de afaceri din judeţ.
„Pentru perioada următoare județul Suceava are în vedere promovarea de proiecte în domeniul infrastructurii, sănătate, cultură și turism, acordând o atenție deosebită atragerii de fonduri europene pentru finanțarea acestora”, a mai transmis Gheorghe Flutur. El a arătat că la finalul şedinţei s-a convenit ca întâlnirile să aibă loc în continuare în format online, între echipe de lucru pe diferite domenii, prima întâlnire fiind stabilită deja pentru data de 13 aprilie 2021.
Comentarii