Elevi și profesori din trei județe, Suceava, Botoșani, Bistrița-Năsăud, colaborează de mai mult timp în Proiectul-concurs „Tradiție creștină - oglindită în datini și obiceiuri pascale”. Înainte de Duminica Floriilor, după cum ne-a spus coordonatoarea de zonă a proiectului, prof. drd. Dorina Paicu, de la Școala Gimnazială Poiana Stampei, a avut loc o întâlnire a „copiilor – flori”, față în față, dar și online, o întâlnire a redescoperirii, a promovării tradițiilor autentice, „care în preajma sărbătorilor reconfirmă spiritualitatea și identitatea noastră”.

„Ei, copiii-flori, știu, în primul rând, să se aplece cu infinită dragoste și bucurie asupra meșteșugului delicat al încondeierii ouălor.

Proiectul-concurs <Tradiție creștină - oglindită în datini și obiceiuri pascale> a continuat cu un schimb de experiență în mediul virtual.

La ateliere au participat partenerii noștri de la Școala Gimnazială Nr. 1 Vlădeni, Botoșani, coordonați de doamna director, prof. Onica Daniela Podariu, cu o demonstrație de veritabilă artă populară, domnul profesor Grigore Turșan și copii de la Școala Gimnazială Mărișelu, Bistrița-Năsăud, copii de la Palatul Copiilor Suceava, coordonați de doamna prof. Mihaela Buculei, copiii-gazdă de la Cercul <Micii meșteșugari> Poiana Stampei”, ne-a povestit prof. drd. Dorina Paicu, coordonatoarea Cercului „Micii meșteșugari”.

Profesoara Felicia Oblesniuc (care este și artist), de la Școala Profesională Specială Câmpulung Moldovenesc, a participat la acțiune și a subliniat importanța implicării copiilor cu Cerințe Educaționale Speciale (CES) în activități și proiecte extracurriculare, aspect care îi poate motiva altfel. În proiect este implicat și Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Suceava, prin inspectorul pentru arte prof. Loredana Mihaela Ceică, care a transmis un mesaj de susținere și felicitări pentru inițiativă. „Surpriza cea mai frumoasă a fost că am avut-o alături de noi și pe doamna profesoară Zinaida Ursu, din Republica Moldova, care și-a exprimat prețuirea pentru tradițiile românești autentice, fiind implicată deja în proiecte și parteneriate ce valorizează patrimoniul material și imaterial al Moldovei. În toate activitățile organizate de noi, împreună cu elevii, avem sprijinul necondiționat al Primăriei și Consiliului Local Poiana Stampei. Urmează să organizăm un concert extraordinar de pricesne și un atelier gastronomic cu produse tradiționale de Paști”, a completat prof. drd. Dorina Paicu.