Falsa polițistă care a păcălit mai multe persoane și-a aflat marți pedeapsa pe care trebuie să o execute. Andreea Rotari, de 24 de ani, din Gura Humorului, a primit o condamnare de 5 ani, 7 luni și 10 zile, cu mențiunea că soluția dată de magistratul de la Tribunalul Suceava nu este definitivă și poate fi contestată la Curtea de Apel. Ea mai avea la activ condamnări pentru înșelăciune, cu mod de operare aproape identic.

Pentru a fi credibilă, autoarea le-a trimis victimelor documente falsificate din care reieșea că este polițist. În același dosar a mai fost condamnat și un complice al Andreei Rotari. Este vorba de Gheorghe Cristian Peptănaru, care trebuie să execute în regim  de detenție o pedeapsă de 2 ani și 6 luni. Nici în acest caz soluția nu este definitivă.

 

 Familia înșelată a fost lovită de drama pierderii copilului

Cazul de față este unul dramatic. Bebelușul în vârstă de câteva luni al tinerei înșelate, din comuna Ostra, a murit.

Cazul a fost adus în actualitate în luna aprilie a anului trecut de Monitorul de Suceava. Autoritățile s-au sesizat, inclusiv lucrătorii de la Serviciul Județean Anticorupție, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava. Se pare că s-a lucrat însă destul de mult la anchetă, iar victima a fost inițial reticentă în a depune plângere. Cosmina S., din Ostra, și cei din familia sa erau oricum într-o situație foarte grea. Băiețelul adus pe lume la începutul lui 2020 avea probleme grave la inimă și avea nevoie de trei operații.

În timp ce căuta soluții pentru copil, mama a fost contactată, printr-un intermediar, de o persoană care i-a spus că este polițist și poate să îi facă dosarul pentru operații. Mama spune că vocea părea mai degrabă a unui bărbat, iar ulterior a primit și un ”atestat judiciar”, conform căruia respectivul ar fi dat examen și este încadrat la Poliția municipiului Suceava (în „Cadrul Rutier”). Această hârtie este un fals grosolan, printre altele la semnătură apărând directorul Poliției Locale Suceava, care nu are nici o legătură cu Poliția municipiului Suceava.

Oamenii din familia din Ostra au adunat bani, inclusiv din împrumuturi, virând sumele prin cont bancar, dar ulterior și personal ”polițistului”. În total, a fost vorba de peste 2.000 de euro.  

Abia după ce a mers la poliție și a arătat pozele pe care le avea, tânăra din Ostra a aflat că i-a dat banii numitei Andreea Rotari, care a mai comis fapte asemănătoare.

Cosmina S. a amânat o lungă perioadă să depună plângere la poliție, pentru că a tot primit asigurări că dosarul va fi aprobat, însă ulterior s-a convins că nu a stat de vorbă cu un polițist/polițistă și nici nu i-a depus nimeni dosarul pe nicăieri.

Când a cerut banii înapoi, Cosmina S. a fost amenințată că va fi reclamată pentru denunț calomnios.

 

A scos bani mulți de la femei cărora le-a promis locuri de muncă în poliție

În 2016, pe când avea 19 ani, Andreea Rotari a dat dovadă de un tupeu ieșit din comun. Ea a păcălit două femei că le va găsi locuri de muncă în poliţie, pe baza unor relaţii pe care le-ar avea, lucru care nu avea nici o legătură cu realitatea.

Andreea Rotari a exploatat faptul că în acea perioadă foarte mulţi suceveni s-au înscris la concursuri pentru admitere în structurile poliţiei şi a profitat de naivitatea victimelor.

Poliţiştii adevăraţi, de la Serviciul de Investigaţii Criminale Suceava, au primit o sesizare despre aceste înşelăciuni din partea unei femei în vârstă de 41 de ani, din municipiul Suceava. Aceasta a reclamat că o anume Andreea Rotari a înşelat-o cu suma de 17.400 de lei. Din cercetări a rezultat că, în perioada ianuarie-aprilie 2016, suspecta, sub pretextul că este poliţistă, i-a spus femeii că îi poate găsi un post de secretară la poliţie. Mai mult, pentru a scoate mai mulţi bani, i-a promis aceleiaşi femei că îi va găsi un post de agent în poliţie şi fiicei sale. Convinsă că tânăra are influenţă printre şefi din poliţie, victima a livrat suma de bani amintită în mai multe tranşe.

Andreea Rotari a dus-o cu vorba pe femeia de 41 de ani şi i-a cerut tot mai mulţi bani. Aşa se face că după ce a anunţat-o pe femeie că a definitivat contractul de angajare, escroaca i-a mai cerut încă 650 de lei. Poliţiştii monitorizau deja cazul, astfel că la întâlnirea dintre cele două a fost organizat un flagrant. Andreea Rotari a fost prinsă într-un centru comercial din Suceava, în timp ce primea suma de 650 de lei în bancnote marcate.

Ulterior, poliţiştii au mai identificat o victimă înşelată în acelaşi mod. Este vorba despre o femeie în vârstă de 30 de ani, din municipiul Suceava, căreia i-a pretins, primind de la aceasta, la 27 martie 2016, suma de 6.400 de lei, pentru angajarea în poliție.

Andreea Rotari a fost reținută doar 24 de ore, după care a fost cercetată în libertate, sub control judiciar.

Tribunalul Suceava i-a aplicat inițial o pedeapsă de 1 an, 10 luni și 10 zile de închisoare pentru trafic de influență, însă la apel pedeapsa a fost transformată în una cu suspendare. 

 

Polițiștii i-au găsit acasă accesorii de polițist

Printre altele, după prima faptă, de la tânără polițiștii adevărați au ridicat o ştampilă cu carcasă de culoare roşu cu negru, având aplicată o etichetă Agent principal „...”, toc pistol de culoare neagră, port cătuşe material textil cu o cheie în interior, mapă de culoare roşie cu 10 înscrisuri format A4, ambalaj hârtie având aplicată ştampila Agent principal „...”, baston cu inscripție ”Police”.