Dănuț Gheorghiță Sofronie, de 29 de ani, un bărbat din Măneuți, a primit o condamnare grea din partea judecătorilor de la Tribunalul Suceava. Mai exact, acesta trebuie să stea după gratii 14 ani, 3 luni și 10 zile, fiindu-i revocate și zilele de eliberare condiționată dintr-o condamnare anterioară. Soluția nu este definitivă și poate fi contestată la Curtea de Apel Suceava. Scenele de coșmar care l-au avut în prim-plan pe Sofronie au avut loc în luna martie a anului trecut. Bărbatul a intrat în casa din Costișa în care se aflau soția sa și un bărbat de 51 de ani, probabil cu intenția de a-i ucide pe ambii. Tânărul turbat de furie și-a lovit cu cuțitul mai întâi soția, în zona gâtului, fără a reuși însă să-i provoace leziuni grave. Apoi, agresorul s-a îndreptat spre bărbatul de 51 de ani, căruia i-a aplicat mai multe lovituri puternice de cuțit în gât. Bărbatul de 51 de ani a murit în scurt timp, practic gâtul fiindu-i secționat. Pe corpul acestuia, în zona gâtului, au fost șase lovituri de cuțit.

Cei doi tineri erau căsătoriți, însă de ceva vreme se separaseră. Dănuț Gheorghiță Sofronie nu a acceptat însă ideea despărțirii și nici că femeia ar putea avea alte relații. Acesta ar fi amenințat-o în mai multe rânduri că o va ucide. Din păcate, în locuința în care s-a petrecut oribila faptă se aflau și trei copii, cu vârste între 2 și 9 ani, ai celor doi tineri. Copiii provin și din relații anterioare ale celor doi. 

 

 Tânăra tăiată cu cuțitul a fugit la un vecin, unde a cerut disperată ajutor

Tânărul care a comis crima, Dănuț Gheorghiță Sofronie, a fost căutat de echipe de polițiști o noapte întreagă, după ce a fugit din casa în care a comis crima. Dănuț Gheorghiță Sofronie era ieșit din penitenciar de anul trecut, după ce a fost condamnat pentru infracțiuni rutiere, dar și pentru agresarea a doi polițiști.

În sat se știa că cei doi nu mai aveau o relație, deși oficial nu erau divorțați.

În momentul tragediei, soția lui Dănuț Gheorghiță Sofronie se afla în Costișa, unde avea o casă moștenită de la o rudă vârstnică. Femeia îi avea alături și pe cei trei copii. ”Pe la 9 și un sfert seara a venit ea în fugă spre casa noastră și mi-a spus că Dănuț a tăiat-o la gât și să sun la 112. Au venit ambulanța, Poliția și s-au deplasat la domiciliul lor, unde Mihai (n.r. - bărbatul de 51 de ani) era cu gâtul secționat, era mort, căzut pe jos, plin de sânge. Dumnezeu știe ce au avut ei în familie. Eu știu că el (victima – n.r.) a venit să o ajute să facă curățenie... El (agresorul - n.r.) o fi fost gelos, erau în divorț, era și în stare de ebrietate”, a relatat la vremea respectivă unul dintre vecini.

Martorul a mai relatat că la câteva minte după femeie au venit în fugă spre casa sa și copiii.

Fetița în vârstă de 8 ani avea urme de sânge, după ce trecuse peste cadavrul celui ucis. 

 

Beat, pe moped, a fugit de polițiști. Când a fost prins, pe unul l-a lovit cu pumnul în față

Autorul faptei ieșise din penitenciar în 2019, după ce a executat o pedeapsă de 1 an și 10 luni de închisoare.

El a fost condamnat după ce, pe 24 iunie 2017, doi agenţi de poliţie, care se aflau în serviciu de control în trafic pe raza comunei Frătăuţii Vechi, au făcut semnal de oprire unui moped care era condus de un tânăr care nu purta cască de protecţie. Tânărul nu a oprit iniţial, însă după o scurtă urmărire, cu poliţia după el, a tras pe dreapta. Motoscuteristul a declarat că nu are asupra sa nici documentele personale şi nici pe cele ale mopedului. El a fost verificat cu aparatul etilotest, rezultând concentraţia de 0,50 miligrame per litru alcool pur în aerul expirat. Din cercetări a rezultat că este vorba de Dănuţ Gheorghiţă Sofronie, pe atunci în vârstă de 24 de ani. Tânărul a devenit recalcitrant în momentul în care poliţiştii i-au solicitat să se urce în autospeciala lor, pentru a fi dus la Spitalul municipal Rădăuţi, unde să-i fie recoltate probe biologice pentru stabilirea alcoolemiei în sânge.

„În momentul în care lucrătorii de poliţie i-au solicitat acestuia să urce în autospeciala de poliţie pentru a fi condus la Spitalul municipal Rădăuţi în vederea recoltării de probe biologice de sânge, suspectul Sofronie Dănuţ Gheorghiţă a refuzat şi l-a lovit cu pumnul în faţă în zona maxilarului, partea stângă, pe agentul de poliţie D.B. Ulterior, numitul Sofronie Dănuţ Gheorghiţă l-a ameninţat cu moartea atât pe agentul de poliţie D.B., cât şi pe colegul acestuia, agent de poliţie A.M.”, s-a arătat la vremea respectivă într-un comunicat de presă al Parchetului de pe lângă Judecătoria Rădăuţi.

În urma comiterii acestor fapte, tânărul a fost condamnat la pedeapsa de 1 an și 10 luni de închisoare, cu executare.