Duminica Floriilor, 25 aprilie 2021, a fost un prilej de „înfrățire” în rugăciune, la Mănăstirea Voroneț, pentru românii din țară și cei din Nordul Bucovinei. Sfânta Liturghie, oficiată de Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, s-a desfășurat în curtea mănăstirii, în prezența a zeci de credincioși care au dorit să se „împărtășească” din bucuria duhovnicească pe care ți-o dăruiește acest loc. Glasul maicilor de la strană, care au dat răspunsurile la rugăciune, mănunchiul de gânduri aduse cu evlavie, din inimă, de credincioși din țară, dar și din Ucraina, păsările care au cântat neîncetat, mireasma florilor de primăvară și cununile de cetină, toate au creat un „altar îngeresc”, o armonie perfectă între Dumnezeu, om și natură, armonie pe care cei care ajung la Voroneț o găsesc mereu.

Credincioșii au rostit împreună cu măicuțele de la Voroneț rugăciunea „Crezul” și au cântat „Tatăl nostru”, pe muzica compozitorului Ciprian Porumbescu. În cadrul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părintele Damaschin Dorneanul l-a hirotonit preot pe diaconul Ioan Moroșan (Parohia Florinta-Șcheia, Protopopiatul Suceava II).

 

·       „Să câștigăm biruința prin smerenie”

Cuvântul de învățătură a fost rostit de Părintele Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, care a făcut referire la sărbătoarea Intrării Domnului în Ierusalim și la viața Sfântului Mare Mucenic Gheorghe – Purtătorul de Biruință, ocrotitorul Mănăstirii Voroneț. „Cum poți birui atunci când pierzi și ce câștigi de fapt când în ochii celorlalți tu ești perdant, tu ai pierdut?”, a fost ideea de bază a predicii Părintelui Damaschin Dorneanul. Credincioșii au fost îndemnați de Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, prin cuvintele Sf. Pavel, să nu se bucure de căderea vrăjmașilor lor, dacă se poate, să trăim în bună pace cu toți oamenii, dacă se poate, pe cât ne stă nouă în putere, să nu ne răzbunăm singuri, să ne facem dreptate, ci „lăsați loc mâniei Lui Dumnezeu”.

 

·       „Nu te lăsa biruit de rău, ci biruiește răul cu binele”

De asemenea, părintele Damaschin ne-a îndemnat pe toți, după cum spune și cuvântul evangheliei și cuvintele sfinților: „Dacă vrăjmașul este flămând, dă-i de mâncare, dacă îi este sete, dă-i să bea. Nu te lăsa biruit de rău, ci biruiește răul cu binele. Binele va birui, pentru că binele este Dumnezeu. Nu te lăsa biruit de răul pe care ți-l fac oamenii, ci biruiește răul cu binele, așa cum biruitor a fost și Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, când totul părea pierdut, și cum biruitor a fost și domnul nostru Iisus Hristos”.

Făcând referire la vremurile actuale pe care le trăim, în care se caută lideri puternici, autoritari, oameni care să se impună în fața celorlalți, părintele Damaschin spune că ar trebui să luăm modelul Mântuitorului Hristos, să fim smeriți: „Vrei să stai în frunte, mai întâi trebuie să te smerești și să slujești tuturor celorlalți. (...) În casa fiecăruia dintre noi, Domnul nostru Iisus Hristos, Dumnezeul cel Adevărat, să fie cel care conduce. Să ne gândim din nou: Ce câștigăm când pierdem și cum câștigăm atunci când totul pare pierdut? Să câștigăm biruința prin smerenie, prin smerenia care învinge”.

 

·       Daruri de la oaspeții din Bucovina de Nord

Ca de fiecare dată, Voronețul știe să-și întâmpine oaspeții cu bucurie, fie că sunt din apropiere, fie că sunt din colțuri îndepărtate ale țării, fie că sunt de peste graniță, din Bucovina de Nord. De această dată, în Duminica Floriilor, când Mănăstirea Voroneț și-a serbat și hramul „Sf. Gheorghe”, a fost întâmpinat cu drag Consulul General al României la Cernăuți, Excelența Sa Irina Loredana Stănculescu, care a oferit două cruci din partea Mitropolitului Cernăuților și al Bucovinei, ÎPS Miletie, primei starețe a Voronețului, stavrofora Irina Pântescu, și stareței actuale a mănăstirii, stavrofora dr. Gabriela Platon, dar și o icoană pictată cu chipul Sf. Gheorghe, ocrotitorul Mănăstirii Voroneț, în semn de prețuire pentru „pentru activitate misionară și rodnică”. Excelența Sa Irina Loredana Stănculescua fost însoțită la Voroneț și de „primărița din Mahala”, Elena Nandriș, dar și de jurnalista din Cernăuți Maria Toacă. La finalul Sfintei Liturghii, credincioșii au primit anaforă de la preoți și au fost invitați la o agapă creștină.

 

·       Procesiune, de Florii

 

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, în Duminica Floriilor, la Mănăstirea Voroneț a avut loc și o procesiune în jurul bisericii, dedicată Intrării Domnului în Ierusalim. În dangăt de clopote, obștea de maici de la Voroneț și soborul de preoți, în frunte cu Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, dar și un grup de bărbați care purta în mâini prapori cu chipuri de sfinți, au înconjurat biserica, în timp ce credincioșii adunați în curtea mănăstirii, pentru a se respecta regulile impuse de pandemiei, au rămas pe loc, cu crenguțe de salcie sfințite în mâini.

La final, măicuța stavrofora Irina Pântescu i-a mulțumit părintelelui Damaschin pentru că a slujit în Duminica Floriilor la Voroneț, i-a transmis mulțumiri și Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, pentru că a dat binecuvântare pentru organizarea procesiunii și a mulțumit tuturor credincioșilor care au ales să petreacă câteva ore, în rugăciune, la Mănăstirea Voroneț.

La finalul procesiunii, în sala de conferințe, stavrofora dr. Gabriela Platon, stareța Voronețului, a împărțit tuturor invitaților broșura „Mănăstirea Voroneț, 533 de ani de la înființare, 30 de ani de la redeschidere”. Nu au fost uitați nici ctitorii Mănăstirii Voroneț, care au fost pomeniți și cărora li s-a făcut o slujbă de pomenire.  

Mănăstirea Voroneț a fost construită de Ștefan cel Mare în 1488, ca mulțumire adusă lui Dumnezeu pentru că l-a ajutat să-i învingă pe turci. El a făcut această mănăstire într-un timp record pentru vremurile de atunci, și chiar și pentru cele de astăzi, în trei luni și trei săptămâni de la punerea pietrei de temelie până la sfințire. Ștefan cel Mare i-a făgăduit Sfântului Daniil Sihastrul că va face o mănăstire și i-a dat hramul principal Sf. Gheorghe.