Cetățenii care sosesc în România din țările aflate pe lista celor cu risc epidemiologic ridicat (zona galbenă) intră în carantină pentru 14 zile. Sunt exceptate de la carantinare persoanele care rămân în țară mai puțin de 3 zile (72 de ore) și prezintă un test negativ pentru SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea intrării în România; persoanele care au avut Covid în ultimele 90 de zile anterioare intrării în țară, fapt dovedit prin documente medicale  - test RT-PCR pozitiv la data diagnosticului, bilet de externare din spital sau test care să dovedească prezența de anticorpi de tip IgG efectuat cu maxim 14 zile anterior intrării în țară, sau prin verificarea bazei de date Corona-forms și pentru care au trecut cel puțin 14 zile de la data confirmării până la data intrarea în țară; persoanele vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2, inclusiv cea de a doua doză și pentru care au trecut cel puțin 10 zile de la acesteia până la data intrării în România.

Dintre statele în care sunt comunități mari de suceveni, pe lista galbenă se află Italia, Germania, Grecia, Olanda, Austria, Franța, Belgia și Cipru. Dintre destinațiile de vacanță către care pleacă frecvent sucevenii, pe lista țărilor din care la sosire în România se stă în carantină se numără Turcia, Croația, Seychelles, Muntenegru, Bulgaria, Maldive și San Marino. De asemenea, mai sunt pe lista galbenă Suedia, Polonia, Ungaria, Serbia, Macedonia de Nord, Slovenia, Cehia, Ucraina, Liechtenstein, Canada, Elveția, Statele Unite ale Americii, Chile, Uruguay, Bermuda, Curaçao, Bahrain, Puerto Rico, Andorra, Argentina, Aruba, Estonia, Bosnia și Herțegovina, Lituania, Iordania, Capul Verde, Kuweit, Qatar, Liban, Brazilia, Kosovo, Paraguay, Luxemburg, Columbia, Armenia, Letonia, Mongolia, Iran, Peru, Oman, Insulele Bonaire, Saint Eustatius și Saba, Georgia, Azerbaidjan, Costa Rica și Africa de Sud.

Conform reglementărilor de prevenire a răspândirii SARS-CoV-2, la intrarea în România, pentru persoanele care sosesc din țările de pe lista galbenă și prezintă un document ce atestă rezultatul negativ al unui test RT-PCR, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării sau intrării pe teritoriul național, se instituie măsura carantinei la domiciliu sau la locația declarată pentru o perioadă de 10 zile.

Copiii cu vârsta mai mică sau egală de 3 ani intră de asemenea în carantină, dar sunt exceptați de la obligația testării RT-PCR.

Rezultatul negativ al testului RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 trebuie prezentat fie sub forma unui document imprimat pe hârtie, fie electronic, în limba oficială a statului respectiv și în limba engleză. Certificatul de testare trebuie eliberat de laboratoare autorizate și va conține inclusiv datele de identificare ale persoanelor pentru care a fost efectuat testul.

Persoanele care vin din state de pe lista galbenă și care nu prezintă la intrarea în țară un document care să ateste rezultatul negativ al unui test RT-PCR intră în carantină pentru 14 zile.

Lista galbenă este aprobată de Comitetul Național pentru Situații de Urgență și este disponibilă la următoarea pagină de internet: http://www.cnscbt.ro/index.php/liste-zone-afectate-covid-19. Lista se actualizează periodic de către Institutul Național de Sănătate Publică.