Interlopul Ioan Sava, zis ”Căsuță”, din Fălticeni, patronul pensiunii „Luciano” din localitatea Spătăreşti, a primit o nouă condamnare definitivă. Curtea de Apel Suceava l-a găsit vinovat pentru infracțiunea de înșelăciune, iar după ce i-a adunat toate condamnările mai vechi a ajuns la o pedeapsă finală de 9 ani, 3 luni și 20 de zile. Trebuie spus că Ioan Sava se află deja în penitenciar, după ce a fost condamnat definitiv în urmă cu câțiva ani pentru contrabandă cu țigări, într-un dosar unde a făcut afaceri cu Paul Iova, zis „Ion Petrișor”, cunoscut și ca „regele maneliștilor”. În același dosar a mai fost condamnat cu executare și Nicuță Solcan, din Cajvana. Acesta are de executat 3 ani și 6 luni. Un al treilea inculpat din dosar, Gavril Andreica, tot din Cajvana, a fost condamnat la 3 ani de închisoare, dar cu suspendare.

Potrivit anchetatorilor, în luna februarie a anului 2014, inculpatul din Cajvana, Nicuţă Solcan, i-a vândut unui bărbat un tractor cu încărcător frontal şi o semiremorcă cu suma de 9.500 de euro.

La o zi după ce-a făcut tranzacţia, acelaşi cumpărător a fost sunat de Nicuţă Solcan care i-a spus că mai are trei tractoare de vânzare, fiind dus în curtea din spate a pensiunii lui Ioan Sava, unde cei doi inculpaţi i-au arătat utilajele. S-au înţeles la 20.000 de euro, bani pe care cumpărătorul susţine că i-a înmânat lui „Căsuţă”, acesta din urmă eschivându-se când a venit vorba să facă actele de vânzare-cumpărare pe motiv că nu are buletinul la el.

La o săptămână, poliţiştii au găsit la locuinţa cumpărătorului unul dintre tractoare, care figura ca furat din Italia în ianuarie 2014. Celelalte trei tractoare, declara cumpărătorul, au fost vândute între timp, anchetatorii identificându-le ulterior la alte persoane din ţară.

„Ştiind că tractoarele reprezintă o oarecare siguranţă în ceea ce priveşte regimul juridic, de multe ori nefiind înscrise de proprietari la autorităţile publice şi aşadar existenţa lor fiind oarecum mascată un timp îndelungat, suficient pentru a li se pierde urma, cei doi (n.r. - Solcan şi Sava) au pus la cale bazele unei adevărate afaceri, al cărei succes părea garantat”, au susţinut anchetatorii în faţa judecătorilor, precizându-le că şi celelalte trei tractoare erau furate, două din Italia, iar unul din România. Acesta din urmă, arată procurorii, a fost sustras în noaptea de 27/28 septembrie 2013 din curtea unei case nelocuite de pe raza comunei Botoşana. Suspecţii în această din urmă faptă: Nicuţă Solcan şi un complice de-al acestuia, tot din Cajvana, Gavril Andreica (42 de ani).