Deputatul PSD de Suceava Gheorghe Șoldan a declarat că „România educată” a devenit „proiectul mort” al președintelui țării, Klaus Iohannis. Gheorghe Șoldan a spus că acest proiect a fost îngropat de actuala guvernare, odată cu pierderea a un miliard de euro din Planul Național de Redresare și Reziliență. „De fapt, pandemia l-a salvat pe Iohannis de obligația de a livra <România Educată>!”, a spus Șoldan. El a spus că de două mandate, Klaus Iohannis se laudă că România va avea o educație „ca afară”, însă realitatea este din ce în ce mai sumbră, în condițiile în care unul din trei copii nu a avut acces la educația online în pandemie.

„Milioane de elevi au rămas în urmă cu materia și au din ce în ce mai puține șanse să aibă o viață mai bună. Decalajul crescut pentru educația online dintre mediul urban și mediul rural a mărit alarmant decalajul privind nivelul de dezvoltare dintre copiii României. Acești copii sunt condamnați deși n-au nici o vină. Iar Iohannis tace!”, a spus Gheorghe Șoldan, care a mai adăugat că președintele Iohannis a vorbit în pandemie și nu a făcut nimic pentru școala românească.

Deputatul PSD de Suceava a spus că, în România, copiii săraci au devenit și mai săraci, cei aflați în risc de abandon au abandonat deja, iar cei care erau la marginea prăpastiei „au căzut și ei în ea”.

Gheorghe Șoldan a amintit că în campania electorală, PNRR era colacul de salvare al educației, însă în momentul de față s-a văzut eșecul negocierilor de la Bruxelles. „Cum să negocieze Rareș Bogdan sau Cristian Ghinea ceva ce nu înțeleg? Demisia lor ar fi un lucru prea banal în acest context. Au tăiat în această scurtă perioadă de guvernare orice șansă a României de a se dezvolta”, a spus parlamentarul sucevean. El a atras atenția că mai întâi românii au aflat că nu vor mai avea gaz natural în case din fonduri europene, iar acum au aflat că nici educația nu va primi fondurile necesare pentru dezvoltare și revenire.

„O țară fără educație este o țară fără viitor. Iohannis să-și ceară scuze milioanelor de români cu această glumă proastă a României educate și a fondurilor PNRR. Rămânem săracii Europei”, a încheiat Gheorghe Șoldan.