Câteva mii de pelerini au participat, astăzi, la prăznuirea și comemorarea marelui voievod Ștefan cel Mare, la Mănăstirea Putna. Manifestările de astăzi au încheiat ediția de anul acesta a Programului Ștefanian. La primele ore ale dimineții, câteva sute de pelerini din întreg județul, gospodari din toate vetrele folclorice ale județului, au pornit în pelerinaj către mănăstirea Putna. Gospodarii au plecat din fața Primăriei Putna, în fruntea lor fiind președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, primarii din Putna și Rădăuți, Gheorghe Coroamă, respectiv Bogdan Loghin. Pelerinii erau îmbrăcați în costume populare, purtau cu ei steaguri tricolore și pe tot traseul au interpretat cântece religioase și patriotice. La poarta mănăstirii, pelerinii au fost întâmpinați în sunete de buciume de starețul mănăstirii, Velnic Melchisedec. Acesta le-a urat bun venit pelerinilor, amintind că anul acesta se împlinesc 150 de ani de la Marea sărbătoare a românilor de la Putna. „Dragi gospodari ai satelor din Bucovina, vă spunem tuturor bine ați venit la sărbătoarea măriei sale. Astăzi se împlinesc 517 ani de la trecerea sa la cele veșnice, 517 ani de când el s-a înveșnicit în conștiința acestui popor. În anul acesta serbăm și 150 de ani de când Mihai Eminescu, cu Slavici, cu Ciprian Porumbescu și generația numită „România Jună” a organizat, la Putna, primul Congres al Românilor de Pretutindeni. Serbarea din acest an se numește <Continuitatea unui ideal>. Nădăjduim că idealul tinerilor, al românilor de la 1871, așa cum s-a regăsit și în 1904, când s-au serbat 400 de ani de la strămutarea lăcașului de veci al slăvitului voievod Ștefan, așa cum s-a regăsit și în 1926 și în 1957, când în plin regim comunist studenții ieșeni, împreună cu tânărul Alexandru Zub, viitorul academician, s-au silit să ajungă la Putna când se împlineau de acum 500 de ani de la urcarea slăvitului voievod pe tronul Moldovei și apoi mai târziu, în 1966, când s-au serbat 500 de ani de la punerea pietrei de temelie a acestei mănăstiri, nădăjduim ca acel ideal al tinerilor să se regăsească și în sufletele românilor din ziua de astăzi. Și în mod deosebit dorim să se regăsească în sufletul tinerilor. Vă spunem încă o dată bun venit și vă poftim să participați împreună cu noi, ca împreună cler și popor să formăm oastea măriei sale”, le-a spus starețul Velnic Melchisedec pelerinilor veniți la Putna.

 

·        Credincioșii au venit în număr mare pentru a-l cinsti pe Ștefan cel Mare

 

Pelerinii s-au alăturat apoi celorlalți credincioși din curtea mănăstirii care au venit să participe la Sfânta Liturghie. Și în curtea mănăstirii aproape toți credincioșii erau îmbrăcați în costume populare, de la cei mai mici și până la cei mai în vârstă și au adus cu ei drapele tricolore.

Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscop al Romanului și Bacăului, și Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Iașilor. În timpul împărtășirii clericilor a cântat corul de eleve „Ascensio” de la Liceul Teoretic cu profil de arte „Grigore Grigoriu” de la Mănăstirea „Sfintele Femei Mironosițe Marta și Maria” Hagimus, Căușeni, Republica Moldova.

Trebuie spus că sărbătoarea Sfântului Voievod Ștefan cel Mare din acest an se înscrie în calendarul de manifestări Serbarea de la Putna – 150. Continuitatea unui ideal.

ManifestărileSerbarea de la Putna – 150. Continuitatea unui ideal sunt organizate sub patronajul Academiei Române și al Patriarhiei Române și sunt dedicate aniversării a 150 de ani de la Prima Serbare a Românilor de Pretutindeni și de la Primul Congres al Studenților Români, care au avut loc la Mănăstirea Putna, în 15–16 august 1871. Cele două evenimente din 1871 au fost organizate de către studenții români de la Viena, reuniți în asociația „România Jună”, cu sprijinul studenților români din alte centre universitare și al multor români cu râvnă pentru unitatea neamului. Un rol deosebit de important în organizare l-a avut Mihai Eminescu.

Sărbătoarea Sfântului Voievod Ștefan cel Mare este cuprinsă în Acordul de asociere între Județul Suceava prin Consiliul Județean Suceava, Muzeul Național al Bucovinei, Centrul Cultural „Bucovina”, Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera”, Comuna Putna prin Consiliul local al comunei Putna și Mănăstirea Putna din cadrul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, pentru organizarea și desfășurarea activităților de aniversare a 150 de ani de la „Serbarea de la Putna”.