În perioada 29-30 iunie 2021, o parte a echipei sucevene din cadrul proiectului transfrontalier „Dezvoltarea cooperării transfrontaliere în promovarea siturilor de patrimoniu istoric și cultural în zona transfrontalieră a României și Ucrainei” - HE-CROSS - a participat la conferința de presă organizată de partenerul ucrainean, Universitatea Națională Tehnică de Petrol și Gaz Ivano-Frankivsk (IFNTUOG), ce a avut ca scop prezentarea rezultatelor intermediare ale proiectului.

Proiectul desfășurat în parteneriat de către Universitatea „Stefan cel Mare” din Suceava (USV), în calitate de beneficiar, și Universitatea Națională Tehnică de Petrol și Gaz Ivano-Frankivsk este implementat începând din luna februarie 2020. Rezultatele obținute în primul an al proiectului, dar și direcțiile de acțiune pentru implementarea viitoare au fost prezentate de către prorector pentru imagine universitară, relații internaționale și dezvoltare europeană Ștefan Purici, coordonator de proiect, de către Oleg Mandryk, prim-prorector al IFNTUOG, și de către Mykola Prykhodko, manager de proiect din partea IFNTUOG. De asemenea, a fost subliniat rolul cooperării transfrontaliere și sprijinul Uniunii Europene în dezvoltarea parteneriatelor puternice și a comunităților locale de ambele părți ale frontierei, dar și în promovarea culturii locale și păstrarea patrimoniului istoric. Întrebărilor jurnaliștilor le-au răspuns și decan al Facultății de Istorie și Geografie, conf. univ. dr. Florin Pintescu, membru al echipei de implementare, și Vitaliy Perederko, șeful Departamentului de Turism al Direcției de Cooperare Internațională, Integrare Europeană, Turism și Investiții a Administrației regionale de stat Ivano-Frankivsk, Ucraina.

Reprezentanții USV au completat că printre rezultatele notabile obținute până în acest moment se numără reabilitarea Muzeului de Geologie din cadrul IFNTUOG, inventarierea obiectivelor istorice și culturale de ambele părți ale frontierei și organizarea unei selecții pentru introducerea lor în materiale de promovare și pe site-ul proiectului, ce urmează a fi lansat în scurt timp.