Vineri dimineață, pe platoul Cetății de Scaun a Sucevei, la statuia ecvestră a domnitorului Ştefan cel Mare şi Sfânt (1457-1504),  personalitate marcantă a Evului Mediu românesc, a avut loc o ceremonie de depunere de coroane de flori din partea autorităților locale și județene, dar și a instituțiilor militarizate și organizațiilor cadrelor militare în rezervă sau în retragere.

Evenimentul a fost organizat de Primăria Suceava, la împlinirea a 517 ani de la moartea voievodului care a domnit în Moldova timp de 47 de ani, manifestarea dorindu-se a fi transformată în tradiție. Pe lângă primarul Ion Lungu și viceprimarul Teodora Munteanu, în calitate de gazde ale evenimentului au fost prezenți prefectul județului, Iulian Cimpoeșu, și subprefectul Alexandru Șalup, dar și o delegație a Consiliului Județean, șeful Jandarmeriei Suceava, col. Ionel Postelnicu,  comandantul Centrului Militar Suceava, Mugurel Anton, precum și generalul de brigadă Ion Burlui, fostul șef al ISU.

 “Vă mulțumim că ați dat curs invitației Primăriei Municipiului Suceava, astăzi, în acest moment important, o zi sacră pentru Suceava și chiar România, când se împlinesc 517 ani de la trecerea la cele veșnice a lui Ștefan cel Mare. Chiar dacă somnul de veci al domnitorului este la Putna, unde are loc o mare sărbătoare astăzi, mi se pare corect și normal să facem o tradiție ca în fiecare an, înainte de slujba de la Putna, să depunem coroane de flori la statuia lui Ștefan cel Mare, pentru că gloria sa s-a înfăptuit aici, la Cetatea de Scaun.

Suntem invidiați de cei care apreciază istoria și valorile românești, că noi suntem urmașii lui Ștefan cel Mare.

Ca atare, avem această obligație morală, ca an de an să-i cinstim memoria, să ne mândrim cu Ștefan cel Mare, cel mai mare român al tuturor timpurilor, să ducem mai departe acest obicei și să-l preia generațiile viitoare”, a declarat primarul Sucevei, Ion Lungu, precizând că este o ceremonie destul de restrânsă, limitată la depunerea de flori, deoarece pomenirea domnitorului a fost făcută de Sânziene, în Cetate.

Ştefan cel Mare, numit de Papa Sixtus VI l-a ''Atlet al lui Hristos'' pentru apărarea creştinătății în fața musulmanilor, a murit la 2 iulie 1504 şi a fost înmormântat la mănăstirea Putna. Biserica Ortodoxă Română l-a canonizat în anul 1992, fiind prăznuit la data morții sale.