În perioada 1 iulie – 30 august, în județul Suceava se desfășoară programul Școala de vară „Copii la altar”, program educațional-catehetic, complementar programului Școala de duminică, în cadrul parteneriatului Școală-Biserică.

Programul este organizat de Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Suceava, în parteneriat cu sectorul Teologic-Educațional al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților și Casa Corpului Didactic „George Tofan” Suceava.

Prof. Daniela Ceredeev, inspector școlar de specialitate religie (IȘJ Suceava) a explicat că Școala de vară „Copii la altar” se adresează „slujitorilor sfintelor altare și oamenilor școlii, care își doresc să le ofere un astfel de timp copiilor din viețile lor; copiilor și tinerilor care știu că Biserica și Școala sunt două aripi ce pot crește înălțimea zborului lor;părinților și bunicilor și prieteni ai copiilor ce și-ar dori să-i descopere astfel, o dată în plus”. Formularul de înscriere pentru organizatori poate fi accesat aici: https://forms.gle/P6zGfp3QyMyN6unSA

·       Organizare

În cadrul școlilor de vară, copiii și tinerii din parohiile județului Suceava, organizați în grupe pe cât posibil omogene de vârstă, cu un nivel relativ asemănător de competențe cheie, vor participa la activități instructive, catehetice și socio-educative. Vor fi organizate: ateliere catehetice; ateliere de lectură biblică interpretativă/comprehensivă și/sau de scriere creativ-reflexivă; ateliere creative; activități de timp liber de calitate, de voluntariat și inițiativă comunitară; activități socio-educative și culturale, de suport și consiliere pentru copii aflați în situații de risc și/sau în incapacitate de a participa la învățarea online; școală de vară/de iarnă. Moderatori vor fi preoți, profesori de religie, profesori ce predau alte discipline sau co-teaching preot-profesor (învățare în diadă).

Fiecare parohie își poate organiza propriul calendar, pentru 5 – 7 zile, consecutiv, în perioada vacanței de vară, o zi fiind dedicată unei sesiuni catehetice ce va fi susținută de inspectorul de cateheză al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

Pot fi organizate activități directe, în biserică, în grupuri medii, cu respectarea tuturor regulilor de siguranță sanitară specifice perioadei pandemice, dar și activități online, în grupuri ce pot fi corect și corespunzător moderate sau activități combinate (blended learning), în ritmul și dinamica grupurilor de copii și/sau tineri.

·       Coordonatori

Etapa preliminară constă în înscrierea în program, constituirea echipei, recrutarea voluntarilor, stabilirea responsabilităților, cristalizarea programului/orarului activităților; completarea formularului  https://forms.gle/P6zGfp3QyMyN6unSA, urmată de etapa propriu-zisă de desfășurare și comunicare a rezultatelor  proiectului propriu (la cel mult o săptămână de la încheierea activităților).

Inspectorul școlar Daniela Ceredeev a completat că etapa de jurizare și celebrare a rezultatelor, premierea participanților, vor avea loc în perioada 01-11.09.2021.

Coordonatorii programului Școala de vară „Copii la altar”, program educațional-catehetic, sunt prof. Daniela Ceredeev, inspector școlar de specialitate religie, Inspectoratul Școlar Județean Suceava, arhid. prof. dr. Bogdan-Mihai Hrișcă, consilier eparhial, Sectorul Teologic-Educațional, Arhiepiscopia  Sucevei și Rădăuților, prof. Cristi-Gabriel Hurjui, inspector pentru cateheză parohială, Arhiepiscopia  Sucevei și Rădăuților.