Trei căruțe încărcate cu deșeuri din fier au fost abandonate de hoți, marți dimineață, în cartierul Ițcani al municipiului Suceava, pe strada Plaiului, în zona depozitului de fier. Prinși la furat, hoții și-au dat seama că pot scăpa doar cu fuga pe jos. Așa se face că autoritățile sesizate, polițiști de la Biroul pentru Protecția Animalelor, polițiști locali și Asociația „Casa lui Patrocle”, s-au trezit în custodie cu trei atelaje hipo și mai ales cu trei cai.

Roxana Ciornei, președinta Asociației „Casa lui Patrocle”, a descris pentru Monitorul de Suceava ce a găsit la fața locului:

„Unui cal îi curgea sânge din nas, unul avea răni la picioare și unul nu avea un ochi, erau răni mai vechi, dar oricum caii nu erau în stare bună. Caii au primit îngrijiri medicale veterinare la fața locului, iar apoi, în baza ordinului de plasare emis de poliție, i-am preluat noi, aceștia urmând a ajunge într-un adăpost prielnic îngrijirii și recuperării lor”.

Cum caii au fost folosiți la săvârșirea unei fapte penale, foarte probabil aceștia nu vor mai ajunge la vechii stăpâni.

Este primul caz în care cai aflați într-o astfel de situație sunt preluați de o asociație spre îngrijire, în baza unui contract pe care Asociația ”Casa lui Patrocle” îl are cu Consiliul Județean Suceava. Ani de zile, nu au existat soluții pentru preluarea cailor abandonați sau maltratați.