Colonelul Florin Constantin Timu, fostul șef al Serviciului de Protecție Internă Suceava, a fost trimis în judecată de procurorii militari ai Direcției Naționale Anticorupție. Alături de el va fi judecat și comisarul-șef Radu Ionuț Obreja, fost șef al Serviciului Permise și Înmatriculări. Dacă Obreja este acuzat doar de o singură infracțiune, respectiv dare de mită în formă continuată, în sarcina lui Timu procurorii militari au scris mai multe acuzații. Fostul șef al Serviciului de Protecție Internă Suceava va fi judecat pentru luare de mită, în formă continuată, divulgarea secretului care periclitează securitatea națională, în formă continuată, folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite și fals în declarații în formă continuată.
”În scopul asigurării protecției juridice a activității infracționale de corupție desfășurată la nivelul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (S.P.C.R.P.C.Î.V) Suceava, în perioada 2017 - 2020, inculpatul Timu Florin Constantin, în calitate de șef al Serviciul Județean de Protecție Internă Suceava, ar fi pretins și, ulterior, ar fi primit de la inculpatul Obreja Radu-Ionuț, în mod direct sau prin intermediar, diverse sume de bani (în total 25.100 euro) pentru a nu-și îndeplini îndatoririle de serviciu legate de informarea organelor de urmărire penală cu privire la cele menționate mai sus.
De asemenea, în aceeași perioadă, inculpatul Timu Florin Constantin i-ar fi divulgat fără drept lui Obreja Radu-Ionuț, șef al Compartimentului Regim Permise de Conducere și Examinări din cadrul S.P.C.R.P.C.Î.V. Suceava, informații secrete de stat, clasificate „strict secret”, dar și informații nedestinate publicității pe care le deținea în virtutea funcției, astfel încât Obreja Radu-Ionuț sau complicii săi să poată evita o eventuală răspundere penală.
În perioada 2018 – 2020, inculpatul Timu Florin Constantin ar fi consemnat în cuprinsul declarațiilor de avere date necorespunzătoare adevărului referitoare la mai multe imobile”, se arată în comunicatul DNA.
Procurorii au anunțat că au dispus instituirea sechestrului asigurator asupra unui imobil pe care îl are în proprietate colonelul Florin Constantin Timu în dosarul care a fost trimis spre judecare la Curtea de Apel Suceava.
Anchetatorii au mai făcut precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

 

Sursa foto: www.stirisuceava.net