Vicepreședintele Consiliului Județean Suceava, Niculai Barbă, a declarat că joi dimineața, situația din Unitatea de Primire a Urgențelor din Spitalul Județean s-a calmat considerabil în ceea ce privește numărul de pacienți cu forme grave de Covid care erau tratați în această unitate. Niculai Barbă a spus că a fost personal la UPU Suceava, unde a discutat cu șeful acestei secții despre situația existentă. „La începutul acestei săptămâni, în special luni și miercuri, au fost situații extrem de grele la UPU Suceava, cu foarte multe persoane în stare gravă care erau tratate aici pentru că nu mai erau locuri la terapie intensivă. Joi, după o mobilizare deosebită a personalului UPU și din Spitalul Județean, situația s-a calmat considerabil”, a spus Barbă. El a arătat că joi, în UPU Suceava mai erau tratați doi pacienți pentru că nu mai existau locuri libere la terapie intensivă. În același timp, Niculai Barbă a precizat că în urma discuției pe care a avut-o cu managerul spitalului, la UPU Suceava vor fi aduse încă patru paturi care vor putea fi folosite pentru pacienții cu forme foarte grave care ar trebui internați la terapie intensivă. „Astfel vom avea încă patru paturi pentru pacienți care au nevoie de oxigen. Cele patru paturi vor avea toate dotările necesare și personal calificat”, a arătat vicepreședintele CJ Suceava.

În același timp, el a spus că în cursul zilei de vineri, la Spitalul Județean Suceava vor ajunge patru aparate de oxigeno-terapie cu flux crescut pentru pacienții cu forme grave de Covid. Alte două aparate de acest fel vor ajunge la Spitalul Municipal Rădăuți, iar unul la cel din Câmpulung Moldovenesc.

„De asemenea, spitalele din județ au făcut solicitări și urmează să primească în perioada următoare concentratoare de oxigen necesare pentru pacienții Covid”, a mai spus vicepreședintele CJ Suceava.

El a mai adăugat că în momentul de față, având în vedere contextul epidemiologic, sunt așteptate deciziile Direcției de Sănătate Publică Suceava cu privire la creșterea capacităților de tratate a pacienților Covid în unitățile spitalicești din întreg județul.

Nu în ultimul rând, Niculai Barbă a spus că în condițiile în care, din informațiile care au apărut în ultima perioadă, majoritatea cazurilor grave au apărut la pacienții care nu sunt vaccinați, consideră că este oportună amplificarea apelurilor către populație pentru vaccinare.