Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” Suceava derulează, începând cu 1 septembrie 2020, un proiect de parteneriat european în cadrul programului Erasmus + intitulat „Friend me, don’t bully me!”.

În perioada 27 septembrie - 2 octombrie 2021, un grup format din patru elevi: Cioată Andreea, Zigmund Andreea (clasa a XII-a), Lungu Claudia (clasa a XI-a) și Papuc Alexandra (clasa a X-a) a participat, împreună cu profesorii Monica-Petruța Arotăriței, Ghervan Oana și Schipor-Baban Raluca, la o activitate transnațională de învățare în localitatea Eskişehir din Turcia.

Proiectul și-a propus să atragă atenția asupra fenomenului bullying ce include hărțuirea în școli, intimidarea, violența fizică, amenințări, tachinarea, excluziunea socială sau  abuzul emoțional. „Bullying-ul în școli este un factor cheie în părăsirea timpurie a școlii având efecte grave pe termen scurt și lung prin afectarea sănătății mintale și performanței academice a copiilor”, afirmă organizatorii.

Am aflat de la participanți că proiectul de parteneriat strategic Erasmus+KA229 - „Friend me, don't bully me!”este legat de Declarația de la Paris din 2015 privind promovarea cetățeniei și a valorilor comune ale libertății, toleranță și nediscriminare prin educație.

Profesorii suceveni ne-au spus că obiectivele proiectului și prioritățile aferente acestora includ sensibilizarea participanților cu privire la drepturile copilului, discriminare și bullying prin toate activitățile proiectului, consolidarea dialogului intercultural între diferite grupuri etnice, migranți și refugiați, promovarea păcii, toleranței și înțelegerii reciproce cu ajutorul activităților proiectului, creșterea implicării părinților în educație, precum și sprijinirea școlilor pentru combaterea abandonului școlar prin stabilirea unei cooperări suplimentare între școli, școli și ONG-urile sau administrația locală, prin schimb de  bune practici.