Săptămâna trecută, reprezentanții Gărzii Forestiere Suceava au efectuat mai multe verificări în fondul forestier și în vegetația forestieră din afara fondului forestier, constatând mai multe nereguli.

Principala “țintă” o reprezintă activitatea ocolului silvic privat în cadrul căruia au fost bătuți și abuzați activistul de mediu Tiberiu Bușutar și doi jurnaliști, după ce la verificarea exploatării în care se aflau aceștia nu s-au găsit probleme, spre surprinderea tuturor.

De “Dosarele X” e și ceea ce au găsit acum, când au luat “la puricat” întreaga lor activitate și toate zonele pe care le administrează.

“În continuarea verificărilor începute în fondul forestier și în vegetația forestieră din afara fondului forestier pentru care prestează servicii silvice ocolul silvic Dealu Negru, pe raza comunei Șaru Dornei, a fost identificată o exploatare într-o suprafață privată de pășune împădurită, aparținând unei persoane fizice, iar în urma verificării legalității punerii în valoare, a exploatării și a comercializării masei lemnoase s-a constatat faptul că deși masa lemnoasă figura ca fiind expediată din parchetul de exploatare, în teren au fost identificați un număr de 37 arbori, specia molid, neexploatați”, este constatarea GF Suceava.

Ca urmare a acestor constatări, delegații Gărzii Forestiere Suceava au întocmit procesul verbal de constatare și sancționare a contravenției silvice, aplicând o amendă în valoare de 5000 lei, și ca măsură complementară s-a dispus confiscarea valorică a cantității de 18,23 mc material lemnos, echivalentul arborilor neexploatați, cu o valoare de 3153,79 lei.

“Întrucât există suspiciunea că prin această modalitate a fost legalizată o masă lemnoasă tăiată ilegal, au fost sesizate organele de cercetare penală cu privire la faptele de natură penală care pot întruni elementele constitutive ale unor infracțiuni”, a explicat Mihai Gășpărel, șeful Gărzii Forestiere Suceava.

Tot într-o suprafață privată aparținând unei persoane fizice, administrată de către Ocolul Silvic Dealul Negru, într-o partidă în curs de exploatare, delegații Gărzii Forestiere Suceava au constatat existența a 2 arbori care nu îndeplinesc condițiile de a fi încadrați ca produse accidentale. Arborii au fost  predați în custodia OS Dealu Negru și s-a procedat la sesizarea organelor de cercetare penală competente cu privire la utilizarea contrar dispozițiilor legale a dispozitivelor speciale de marcat.