Vicepreședintele Consiliului Județean Suceava Niculai Barbă a anunțat finalizarea celei de-a 53-a ediții a Festivalului Național de Poezie ”Nicolae Labiș”, cel mai longeviv festival de gen din țară. Niculai Barbă a spus că juriul a avut de analizat, timp de o lună de zile, lucrările tinerilor poeți din 27 județe.

Marele Premiu al Festivalului a fost obținut de Alexandru Ciprian Bodog - Pâncota din Arad, premiul I i-a fost acordat Stelianei Cristina Voicu, din Ploiești, premiul II - Raluca Cosmina Calancia, din Dorohoi, și premiul III - Costică Ciocan, din Iași. De asemenea, în cadrul festivalului au fost oferite premii din partea mai multor reviste, după cum urmează: Premiul Revistei ”Hyperion” Botoșani - Adela Șulea, Suceava, Premiul Revistei ”Tribuna” Cluj - Ana Maria Murariu, Fălticeni, și Premiul Revistei ”Steaua” Cluj - Laura Tiron, Galați.

Niculai Barbă a precizat că CJ Suceava, prin Centrul Cultural „Bucovina”, a acordat premii în bani în valoare de 5.800 de lei, urmând ca lucrările laureaților să fie publicate în “Caiete Mălinene”.

El a arătat că festivitatea de premiere a festivalului s-a desfășurat online având în vedere contextul epidemiologic. „Aș reaminti cu această ocazie faptul că suntem pregătiți să nu renunțăm la nicio activitate cuprinsă în calendarul de evenimente, urmând ca modul în care desfășuram activitățile să țină cont de restricții. Mă bucur că am putut să finalizăm și acest festival, cel mai longeviv festival de gen din țară, un festival de prestigiu la care au participat autori tineri care nu sunt membrii ai Uniunii Scriitorilor și care încă nu au debutat editorial.

De asemenea, imediat ce condițiile vor permite, vom organiza o întâlnire la Mălini, la Casa memorială <Nicolae Labiș>, cu participarea laureaților din acest an, la care se vor adăuga și laureați ai edițiilor anterioare, împreună cu membri ai juriului”, a spus vicepreședintele Consiliului Județean Suceava. El a amintit că acest festival, care a debutat în 1968, și-a desfășurat fără întrerupere activitatea atât în perioada regimului comunist, cât și după 1989, iar „noi avem obligația să îl continuăm chiar și în această perioadă extrem de delicată, pandemia prin care trecem cu toții”.

Juriul Festivalului Național de Poezie ”Nicolae Labiș” a avut în componență o serie de personalități literare de prim rang, critici literali, poeți și scriitori. Președintele juriului a fost prof univ. dr. Adrian Dinu Rachieru, iar membrii juriului au fost prof. scriitor, poet Marcel Mureșeanu, prof. univ. dr. Vasile Spiridon, prof. univ. dr. Iulian Bodea și prof. poet, scriitor Viorica Petrovici.