Școala Gimnazială Nr. 6 din municipiul Suceava a fost premiată joi, 4 noiembrie 2021, cu prestigioasa distincție „Școala de excelență pentru proiectul Climate Action”. Recunoașterea a venit din partea Cartoon Network Climate Champions și Climate Action Project. Doar 250 de școli la nivel global au fost recunoscute datorită muncii lor intense asupra educației climatice într-o abordare a întregii școli.

Școlile recunoscute și-au prezentat lucrările pentru anul trecut și au îndeplinit criterii ample, inclusiv un angajament la nivelul întregii școli față de educația climatică și soluțiile pentru elevi.

Coordonatorul proiectului din cadrul Școlii Gimnaziale Nr. 6 Suceava, prof. Daniela Florentina Roibu, a inițiat și coordonat activități prețioase cu elevii din școală, mai ales cu elevii clasei I A, aceștia conștientizând pericolul în care se află planeta noastră. Cei mici au gândit și au găsit soluții în rezolvarea uneia dintre cele mai presante provocări ale lumii, ,,Schimbările climatice!”, și anume:  plantare copaci/ reciclare/ deplasarea cu biciclete sau trotinete electrice/diferite publicații în vederea conștientizării populației/ înmânarea unor petiții oamenilor politici/ introducerea unei discipline școlare noi (Educație pentru salvarea Pământului) etc. S-au realizat diferite proiecte, elevii militând pentru salvarea Pământului.

  • Declarații

 

Cele 250 de școli de excelență ale Proiectului Climate Action selectate au fost anunțate pe 4 noiembrie 2021, în cadrul Zilei Climate Action Day, un eveniment anual live online la care au participat 250.000 de persoane la nivel global. Printre vorbitorii evenimentului: HRM Prințul William, președintele James Alix Michel, Seychelles, Rick Davis, NASA, Matt Larsen-Daw, WWF, HRM Princess Esmeralda, Belgia, Juan Pablo Celis Garcia, Programul ONU pentru Mediu și alți lideri mondiali, oameni de știință și activiști.

Câștigătorii, ne-a spus coordonatoarea proiectului, „au fost anunțați de Dan Russell, actorul de voce din spatele mai multor personaje din serialul de succes global Cartoon Network The Amazing World of Gumball, și de Nandi Bushell, un muzician de 11 ani, un influencer și un susținător pasionat al climei”.

Declarația HRM Prințul William: „Avem nevoie de creativitatea tinerilor pentru a ne repara planeta. Avem nevoie de studenți să inventeze și să inoveze - să gândească dincolo de locul în care ne aflăm acum și să fim optimiști cu privire la viitorul nostru.” La rîndul său, Koen Timmers, Climate Action Project, spune că:  „Tinerii au capacitatea de a face mai mult decât să învețe despre schimbările climatice. Toți pot veni cu soluții, pot întreprinde acțiuni mici și pot inspira pe alții să-și schimbe stilul de viață. În cele din urmă, o schimbare a comportamentului elevilor și a mentalității societății va fi crucială pentru a rezolva criza.”

Dr. Jennifer Williams, Climate Action Project, a susținut: „Comunitatea noastră de educatori s-a reunit în sprijinul educației climatice pentru toți. Ne angajăm să ne asigurăm că studenții au acces la informații, idei și oportunități de a acționa pentru planetă și, astăzi, aceste școli de excelență conduc la drum pentru întreaga lume.”

  • Inițiativă de conștientizare a schimbărilor climatice

Cartoon Network Climate Champions este o inițiativă de conștientizare a schimbărilor climatice care își propune să inspire copiii să facă față provocărilor zilnice care, în mod colectiv, pot face o mare diferență pentru sănătatea planetei noastre. A fost dezvoltat în colaborare cu WWF, o organizație de mediu de renume mondial.

Climate Action Project este un proiect educațional gratuit, global, care a fost lansat de Take Action Global, o organizație nonprofit educațională cu sediul în SUA, care implică 2.700.000 de profesori și studenți din 146 de țări. Proiectul își propune să ajute studenții să învețe despre criza climatică în moduri autentice și să disemineze soluții online.